Blinkande frågetecken vid uppstart på Mac? Testa dessa lösningar!

Av Håkan Persson

När din Mac visar ett blinkande frågetecken vid uppstart betyder det oftast att den inte kan hitta en startdisk att boota från. Denna situation kan vara oroande, men med rätt steg kan du ofta lösa problemet själv. Här går vi igenom de steg du bör följa för att komma till rätta med detta mystiska problem.

Steg 1: Starta i Återställningsläge

  1. Återställningsläge: Håll ned Command + R när du startar din Mac tills Apple-logotypen dyker upp. Detta kommer att starta din dator i återställningsläge.
  2. Verktyg: När du är i återställningsläge, navigera till Skivverktyg och välj din startdisk (vanligtvis kallad ‘Macintosh HD’). Klicka sedan på Första hjälpen och följ instruktionerna för att reparera disken.

Steg 2: Välj rätt startdisk

  1. Systeminställningar: Om din Mac startar upp korrekt efter föregående steg, gå till Systeminställningar.
  2. Startdisk: Här kan du välja din startdisk. Se till att rätt disk (oftast ‘Macintosh HD’) är vald som startdisk.

Steg 3: Återställ NVRAM

  1. Återställ NVRAM: Ibland kan fel i NVRAM orsaka uppstartsproblem. För att återställa NVRAM, starta om din Mac och håll ned Command + Option + P + R i 20 sekunder.

Steg 4: Om problemet kvarstår

  1. Återinstallera macOS: Om inget av de ovanstående stegen fungerar, kan det vara dags att överväga en nyinstallation av macOS. Detta kan göras via återställningsläget. Kom ihåg att säkerhetskopiera dina data först!
  2. Hjälp från proffs: Om problemet fortfarande kvarstår efter att ha försökt dessa steg, rekommenderas det att kontakta Apple Support eller en auktoriserad Apple-återförsäljare.

Det kan vara skrämmande att mötas av det blinkande frågetecknet när du startar din Mac, men genom att följa dessa steg har du en bra chans att lösa problemet och få din dator att fungera som den ska igen.

Om du behöver fler tekniska lösningar och råd, besök startsidan på NotesOnMalware.se.


Se även våra andra artiklar:

Lämna en kommentar