Fungerar inte Windows Start-knappen? Så här åtgärdar du det

By Håkan Persson

Startmenyn är en integrerad del av att använda Windows. Så här fixar du Windows Start-knappen igen när den inte fungerar.

Windows
Windows

Startmenyn har varit en central del av Windows sedan Windows 95. På grund av dess inkludering i nästan alla Windows-versioner är den mycket saknad när den bestämmer sig för att sluta fungera.

Lyckligtvis finns det mer än ett par sätt att få Startmeny-knappen att fungera igen om den slutar på dig.

Starta Om

Du skulle bli förvånad över hur många problem en enkel, snabb omstart kan fixa på din Windows-dator. Faktum är att omstart ofta föreslås som en första utväg till även många hårdvaruproblem, såsom tangentbordsknappar som inte svarar. En av anledningarna till detta är att en omstart rensar bort ditt RAM-minne, som annars kan möta minnesläckor vid långvarig användning. Detta kan orsaka hicka i ditt arbetsflöde, som problem med Start-knappen i ditt fall här.

Så starta om din dator och se om Windows Start-knappen fortfarande inte fungerar vid nästa uppstart. Om problemet berodde på minne eller liknande lågnivåproblem borde en omstart räcka för att få allt att fungera igen.

Uppdatera Windows

Ett av de enklaste sätten att lösa problem som plågar Windows 10 är att uppdatera det. Microsoft skickar ständigt ut patchar, nya funktioner och förbättringar av Windows med stora uppdateringar varje år och mindre säkerhetsuppdateringar däremellan.

När du hittar något som inte fungerar som det ska, bör din första intuition vara att leta efter och utföra en Windows-uppdatering.

Så tryck på Windows-tangenten, skriv “Uppdateringar” och välj “Sök efter uppdateringar” från alternativen. Låt systemet söka efter och ladda ner uppdateringar om det finns några tillgängliga.

Slutför slutföra uppdateringen genom att starta om din dator. Detta kommer förhoppningsvis att lösa problemet.

Logga ut från ditt användarkonto

Efter att ha utfört en Windows-uppdatering är att logga ut och in igen på ditt användarkonto det näst snabbaste sättet att fixa Start-menyn.

Så här loggar du ut från din dator:

 1. Tryck på Win + X för att få upp Windows Power User Menu.
 2. Från menyn klickar du på Logga ut.
 3. Vänta några sekunder efter att du har loggat ut och logga in igen.

Även om detta är ett slags hack och inte en “solid” lösning, kan detta enkla trick rädda dig från att behöva vidta mer drastiska åtgärder som att redigera registerposterna eller starta om Windows Explorer.

Starta om Utforskaren

Windows Explorer är Windows standardfilhanterare. Microsoft introducerade först Windows Explorer i Windows 95. Utforskaren låter dig se, interagera med och ändra filer som finns på ditt system.

Startmenyknappen slutar ibland att fungera på grund av problem med Windows Utforskaren. I vissa fall kan till och med hela Windows sluta svara. Att helt enkelt starta om Explorer kan ofta lösa problem som påverkar Start-menyn och Aktivitetsfältet.

Så här startar du om Explorer:

 1. Tryck på Ctrl + Shift + Esc för att öppna Aktivitetshanteraren.
 2. Högerklicka på Windows Explorer under fliken Processer och klicka på Starta om.
 3. Vänta tills Explorer startar.

När du startar om Windows Utforskaren avslutas Explorer-programmet, vilket gör att det grafiska användargränssnittet som sitter ovanpå filsystemet försvinner tillfälligt. Så oroa dig inte om du ser att allt blir tomt för en sekund.

Utför en genomsökning av systemfilsgranskaren

Korrupta systemfiler som orsakar oförutsedda problem är ett problem lika gammalt som själva Windows. Som du kan förvänta dig kan sådana filer också påverka Start-menyn och få den att sluta fungera.

Lyckligtvis har Windows 10 inbyggda filreparationsverktyg som kan fixa de flesta problem som rör korrupta systemfiler. System File Checker (SFC) är ett sådant verktyg.

Starta kommandotolken med administrativa rättigheter. Att göra detta:

 1. Tryck på Win + S , skriv “Kommando”, högerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.
 2. I kommandotolksfönstret skriver du “SFC /scannow” och trycker på enter.
 3. Vänta tills verktyget utför en skanning.

Om Windows inte hittar några integritetsintrång var det inga problem med filerna. Men om Windows hittar problem men inte kunde lösa dem kan du behöva utföra ytterligare genomsökningar. Här är en detaljerad guide om Windows Kommandotolken De fem bästa CMD kommandona på Windows – Maximera produktiviteten med dessa användbara verktyg”.

Registrera om de inbyggda Windows-apparna med PowerShell

En tillfällig lösning när Start-menyknappen inte fungerar är att registrera om appen med Windows PowerShell. Men innan du trycker på avtryckaren, kom ihåg att du kan behöva upprepa processen om problemet kvarstår i framtiden.

 1. Tryck på Wins + S för att ta fram sökfältet och skriv “Powershell”.
 2. Högerklicka på Windows PowerShell och tryck på Kör som administratör.
 3. I PowerShell, klistra in det här kommandot och tryck på enter: Get-AppXPackage -AllUsers | Föreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml”}

Inaktivera tillfälliga Cortana-filer med kommandotolken

En av de största förändringarna som Microsoft gjorde i Windows 10 var att integrera Cortana i operativsystemet. Cortana var Microsofts syn på en smart röstassistent. Men det nådde inte sitt mål och många väljer att inaktivera Cortana.

Tyvärr kan Cortana ofta orsaka att Windows Explorer inte beter sig. Så att ta bort och bygga om temporära Cortana-filer kan gå långt för att fixa Explorer-problem, inklusive Startmeny-knappen fungerar inte.

 1. Tryck på Win + S och skriv “Kommandotolk”.
 2. Från alternativen högerklickar du på “Kommandotolken” och väljer “Kör som administratör”.

När kommandotolken startar, kör följande kommandon i ordning:

 1. CD/d “%LOCALAPPDATA%PackagesMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy”
 2. Taskkill /F /IM SearchUI.exe
 3. RD /S /Q Inställningar

Om dessa kommandon inte fungerar har du några fler alternativ till ditt förfogande så följ med.

Starta i felsäkert läge

Om du verkligen behöver Start-menyknappen för att fungera och inte har något emot att förlora åtkomst till tredjepartsapplikationer, kan uppstart i felsäkert läge vara ett utmärkt sätt att få tillbaka Start-menyn.

För den oinitierade är Säkert läge ett Windows-verktyg som inaktiverar onödiga drivrutiner och program för att starta upp datorn i ett orördt tillstånd med grundläggande program. I en sådan bara-bones-miljö kan användare felsöka problem genom att fokusera på grundorsakerna utan att oroa sig för att användarapplikationer ska förstöra saker och ting.

Så, starta i felsäkert läge och se om det fixar startmenyn.

Ge en nystart till startmenyn

Förhoppningsvis har ovanstående metoder hjälpt dig att få tillbaka din Start-meny. Kom ihåg att om du planerar att göra en fullständig återställning av din dator för att åtgärda problemet, gör en säkerhetskopia av din dator, så att du kan återställa allt när du är klar.


Lämna en kommentar