Fungerar inte Windows Start-knappen? Så här åtgärdar du det

Av Håkan Persson

När Start-knappen Bestämmer Sig för att Ta Semester

Åh, den älskade Startmenyn i Windows – en trogen följeslagare sedan de dagar då Windows 95 var det hetaste på marknaden. Den är inte bara en meningsfull ikon på din skärm, utan också nyckeln till praktiskt taget allt du gör på din dator. Men ibland, precis som oss alla, behöver Start-knappen en liten paus. Och precis då inser du hur mycket du saknar den när den inte fungerar!

Windows
Windows

Windows och dess Startknapp: En Historia av Kärlek och Frustration

Sedan Windows 95 har Startmenyn varit som hjärtat i Windows-operativsystemet. Den har hängt med genom årens lopp, sett olika stilar och funktioner, och har blivit en så självklar del av vår datoranvändning att vi knappt tänker på den. Tills den en dag bestämmer sig för att ta en timeout. Och då, mina vänner, står vi där – förvirrade och lätt panikslagna. “Hur startar jag programmen nu?” “Vart tog sökfunktionen vägen?” Det är frågor som plötsligt blir oväntat relevanta.

Oroa dig inte, vi har lösningarna!

Vi ska inte lämna dig strandsatt i detta Start-knapplösa ödeland. I den här guiden kommer vi att dyka ner i en rad olika metoder för att väcka liv i din Start-knapp igen. Från enkla omstarter till lite mer avancerade tekniker – vi har täckt allt för att se till att din Start-knapp kommer tillbaka från sin ofrivilliga semester och är redo att jobba igen!

Starta Om Datorn: Den Enkla Fixaren

Kan det verkligen vara så enkelt? Jodå! En omstart av din dator kan verka för banal för att vara sant, men det är faktiskt en riktig räddare i nöden. Tänk på en omstart som en minisemester för din dator – det rensar minnet och ger operativsystemet en fräsch start. Särskilt användbart när du stöter på små irriterande problem, som när Start-knappen bestämmer sig för att spela död.

Hur gör jag? Helt enkelt: Stäng ner din dator, ta en välförtjänt paus (kanske dags för en fika?), och starta sedan upp den igen. Om problemet med Start-knappen var en tillfällig glitch orsakad av minnesläckor eller liknande, borde detta knep få saker och ting på rätt köl igen.

Uppdatera Windows: En Biljett till Problemfri Användning

Varför är uppdateringar så viktiga? Microsoft är inte bara flitiga med att skicka ut nya funktioner, utan också med att patcha buggar och säkerhetsluckor. Därför är det viktigt att hålla din Windows 10 uppdaterad – det är som att hålla ditt operativsystem i topptrim.

Så här gör du det: För att kolla efter uppdateringar, tryck på Windows-tangenten och börja skriva “Uppdateringar”. Välj sedan “Sök efter uppdateringar”. Låt Windows göra sitt jobb och söka efter eventuella nya uppdateringar. Finns det några, ladda ner och installera dem. Glöm inte att avsluta processen med en omstart för att se till att alla nya förändringar träder i kraft.

Resultatet? Med lite tur (och lite teknisk magi från Microsofts sida) borde din Start-knapp återgå till sitt gamla jag och fungera som den ska!

Logga Ut och In:

När är detta användbart? Efter att du har uppdaterat Windows och din Start-knapp fortfarande inte vill samarbeta, är ett snabbt logga ut och in igen ett smart drag. Det är som en liten omstart för ditt användarkonto.

Steg för steg:

 1. Öppna Power User-menyn: Tryck på Win + X. Detta ger upp en meny full av användbara genvägar.
 2. Välj ‘Logga ut’: Klicka på “Logga ut” från listan.
 3. Logga in igen: Efter några sekunder, logga in till ditt konto igen.

Varför fungerar det? Även om det kan verka som ett enkelt trick, kan denna metod undvika behovet av mer komplicerade åtgärder som att pilla i registret eller starta om Windows Explorer.

Starta om Windows Utforskaren:

Vad är Windows Explorer? Det är mer än bara en filhanterare, det är ryggraden i Windows grafiska användargränssnitt. Introducerad först i Windows 95, har Utforskaren varit med oss länge och spelar en nyckelroll i hur vi interagerar med våra filer och program.

Varför starta om Utforskaren? När Startmenyknappen får fnatt, kan problemet ofta ligga hos Utforskaren. En snabb omstart av Utforskaren kan vara precis vad doktorn ordinerat för att få dina Start-menyer och Aktivitetsfält att fungera normalt igen.

Så här gör du:

 1. Öppna Aktivitetshanteraren: Tryck på Ctrl + Shift + Esc. Detta är din backstage-pass till alla pågående processer på din dator.
 2. Hitta och starta om Utforskaren: Under fliken Processer, högerklicka på Windows Explorer och välj ‘Starta om’.

Vad händer då? När Utforskaren startas om kommer du temporärt att se att skrivbordet och aktivitetsfältet försvinner. Ingen panik – det är helt normalt. De kommer tillbaka inom några sekunder när Utforskaren har startats om.

Utför en genomsökning av systemfilsgranskaren

Problem med korrupta filer? Inget nytt under solen för Windows-användare. Dessa små rackare kan skapa allt från små irriterande problem till större systemkrascher, och ja, de kan definitivt ställa till det för din Start-menyn.

Hur hjälper Systemfilsgranskaren? Windows 10 har en inbyggd hjälte i form av System File Checker (SFC), ett verktyg som är designat för att leta upp och reparera skadade systemfiler. Tänk på det som en digital doktor som kan skriva ut rätt medicin för dina systemfiler.

Så här använder du SFC:

 1. Öppna Kommandotolken med Adminrättigheter: Tryck på Win + S, skriv “Kommandotolken”, högerklicka på den och välj ‘Kör som administratör’.
 2. Starta Skanningen: I kommandotolksfönstret, skriv in SFC /scannow och tryck Enter. Det är dags för verktyget att ta över och göra sin magi.
 3. Vänta på Resultatet: SFC kommer nu att skanna igenom och försöka reparera eventuella korrupta filer det hittar.

Vad händer om det inte fungerar? Om SFC inte hittar några problem, är allt gott och väl. Men om det hittar problem som det inte kan fixa, kan det vara dags att kavla upp ärmarna för lite mer avancerade åtgärder.

Här är en detaljerad guide om Windows kommandotolken: De fem bästa CMD kommandona på Windows – Maximera produktiviteten med dessa användbara verktyg”.

Registrera Om Windows-appar via PowerShell för Startmenyproblem

Problem med Start-menyn? En smart åtgärd kan vara att registrera om de inbyggda Windows-apparna via PowerShell. Detta kan vara en lösning som behöver upprepas, men det är värt ett försök. Så här gör du:

 1. Öppna PowerShell: Tryck på Win + S, skriv “PowerShell”, högerklicka och välj ‘Kör som administratör’.
 2. Utför Kommandot: I PowerShell, klistra in och kör följande kommando: Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml"}

Inaktivera Temporära Cortana-filer för att Fixa Start-menyn

Cortana, Microsofts satsning på en smart assistent, kan ibland vara källan till problem med Start-menyn. Genom att inaktivera och återskapa Cortanas temporära filer kan du potentiellt lösa dessa problem. Så här gör du:

 1. Starta Kommandotolken som Administratör: Tryck på Win + S och skriv “Kommandotolk”. Högerklicka och välj ‘Kör som administratör’.
 2. Kör Kommandona: Skriv följande kommandon i Kommandotolken:
  a. CD/d "%LOCALAPPDATA%PackagesMicrosoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy"
  b. Taskkill /F /IM SearchUI.exe
  c. RD /S /Q Inställningar

Ge Startmenyn en Nystart

Har du provat alla ovanstående metoder utan framgång? Då kan det vara dags att överväga en fullständig återställning av din dator. Kom ihåg att säkerhetskopiera dina viktiga filer först för att säkerställa att inget går förlorat. En fullständig återställning kan ofta vara det som behövs för att återfå en fungerande Start-menyn.

FAQ: Lösningar för Windows Start-knapp Problem

Q: Varför fungerar inte min Windows Start-knapp?

A: Ingen panik, det är bara tekniken som testar ditt tålamod! Börja med en klassiker: starta om datorn. Låter simpelt, men ibland är det just det enkla som är det geniala.

Q: Hur reparerar jag Windows Start-knappen som inte svarar?

A: Testa en systemfilsgranskning. Öppna kommandotolken som administratör och skriv ‘sfc /scannow’. Detta kan ofta fixa små och irriterande systemproblem.

Q: Vad gör jag om Windows Start-knappen fortfarande inte fungerar efter systemåterställning?

A: Skapa en ny användarprofil och se om det löser problemet. Ibland kan en korrupt användarprofil orsaka udda problem med Start-knappen.

Q: Finns det en enkel lösning för att återställa Windows Start-knappen?

A: Du kan överväga att återställa Windows. Det är som en omstart för ditt system, men glöm inte att säkerhetskopiera dina filer först!

Q: Hur fixar jag en permanent trasig Windows Start-knapp?

A: Om inget annat fungerar, kan det vara dags att konsultera en expert. Ibland behövs lite teknisk magi för att få saker att fungera igen.

Q: Hur åtgärdar man Windows Start-menyn som inte öppnas?

A: Det här är en klassiker! Prova att köra felsökaren för Windows Start-menyn. Du hittar den i inställningarna under ‘Uppdateringar och säkerhet’. Det är som en detektiv för datorproblem.

Q: Kan uppdateringar av Windows 10 fixa en trasig Start-knapp?

A: Japp! Kolla efter systemuppdateringar. Ibland kan en simpel uppdatering rädda dagen genom att fixa buggar som påverkar Start-knappen.

Q: Vad gör jag när ‘Återställ denna PC’ inte löser Start-knapp problemet?

A: Om en systemåterställning inte fungerar, kan du prova att återställa datorn till en tidigare punkt med systemåterställning. Det är som en tidsmaskin för ditt operativsystem!

Q: Är det möjligt att Start-knappen inte fungerar på grund av virus?

A: Absolut. Kör ett fullständigt virusscan. Ibland kan skadlig kod ställa till det och få Start-knappen att strejka.

Q: Hur fixar jag snabbt fel med Start-menyn på Windows 10?

A: En snabb lösning är att använda kommandot ‘DISM’. Öppna kommandotolken som administratör och skriv ‘DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth’. Det är lite som att ge datorn en snabb spa-behandling!

Avslutning och Tack

Nu har vi traskat igenom vår detaljerade guide om knepiga problem med Windows Start-knappen och hur du kan fixa dem. Vårt mål har varit att ge dig både en djupare förståelse och handfasta tips för att få bukt med dessa startknappsstrul. Vi hoppas att guiden har varit en hjälpande hand i din digitala vardag och gjort ditt datorliv lite mindre huvudbryande.

Ett stort tack för att du har hängt med! Din nyfikenhet och ditt intresse för att lära dig mer om teknik är precis vad som behövs för att göra datoranvändandet smidigare och roligare.

Dela Din Erfarenhet och Delta i Samtalet

Vi är alltid sugna på att höra vad du tycker! Har du några kommentarer, fler frågor, eller egna erfarenheter kring Start-knappens mysterier? Skriv en rad eller två. Ditt bidrag är guld värt både för oss och för andra läsare.

Hjälp dina medmänniskor i teknikdjungeln genom att dela den här artikeln. Genom att sprida kunskap bygger vi tillsammans en smidigare och mindre frustrerande datorvardag.

Tack igen för att du är med och gör en skillnad. Ditt engagemang stärker inte bara dig själv, utan hela vårt tech-community. Dela, diskutera, och fortsätt vara nyfiken!

Tills vi hörs igen, håll din dator i topptrim och Start-knappen i gott skick!


Nu när du läst om: fungerar inte Windows Start-knappen? Så här åtgärdar du det, kanske du också vill läsa:

Lämna en kommentar