Hur ändrar jag skärmsläckaren på Windows?

Av Håkan Persson

Har du någonsin känt att din datorlivsgnista sakta men säkert slocknar när du stirrar in i den monotona abyssen av din nuvarande skärmsläckare på Windows? Oroa dig inte, för du är inte ensam i denna digitala ödemark. I denna guide ska vi tillsammans ge nytt liv till din skärm, väcka din dators själ och visa dig steg för steg hur du byter ut den gamla trötta skärmsläckaren mot något som får ditt hjärta att slå ett extra slag varje gång skärmen tonar ut.

Så låt oss dyka in i den digitala konstens värld och förvandla din skärm till ett levande mästerverk!

Ändra Skärmsläckaren på Windows 10: En Steg-för-steg Guide

Att anpassa skärmsläckaren på din Windows 10-dator är ett utmärkt sätt att ge din dator en personlig touch och kan vara användbart för att öka din produktivitet eller helt enkelt lägga till lite roligt i din dagliga datortid. Här är hur du gör det:

 1. Starta med Skrivbordet: Börja med att högerklicka på ett tomt område på ditt skrivbord. Välj “Anpassa” från den snabbmeny som dyker upp för att öppna fönstret för inställningar.
 2. Navigera till Skärmsläckareinställningar: Inom inställningsfönstret, leta efter och klicka på alternativet “Låsskärm” som finns i den vänstra menyn. Scrolla nedåt tills du hittar och klickar på “Skärmsläckarinställningar” länken.
 3. Välj Din Skärmsläckare: I fönstret för Skärmsläckareinställningar öppnas en rullgardinsmeny där du kan välja bland olika förinstallerade skärmsläckare som “Bubblor”, “Ribbons”, eller “Foton”. Utforska alternativen för att hitta en som passar din stil.
 4. Anpassa Inställningar: För vissa skärmsläckare kan du klicka på “Inställningar” för att anpassa dem ytterligare. Detta kan inkludera att välja specifika bilder för “Foton” skärmsläckaren eller ändra texten för “3D Text”.
 5. Ställ in Timer: Ange hur många minuter datorn ska vara inaktiv innan skärmsläckaren aktiveras genom att justera tiden i “Vänta” fältet.
 6. Säkerhetsfunktioner: För extra säkerhet, överväg att markera kryssrutan “Vid återuppvakning, visa inloggningsskärm”. Detta kräver att du loggar in igen efter att skärmsläckaren avaktiverats, vilket är användbart om du vill skydda din dator när du är borta.
 7. Förhandsgranska Ditt Val: Innan du sparar dina inställningar, använd “Förhandsgranska” knappen för att se skärmsläckaren i aktion. Detta hjälper dig att se hur den kommer att se ut i fullskärmsläge.
 8. Spara och Tillämpa: När du är nöjd med ditt val och inställningar, klicka på “OK” för att spara och tillämpa din nya skärmsläckare.

Extra Tips:

 • Anpassade Skärmsläckare: Om du söker efter fler anpassningsmöjligheter, kan du utforska tredjeparts skärmsläckare som erbjuder unika teman och funktioner.
 • Prestanda: Tänk på att vissa skärmsläckare, särskilt de med avancerade animationer eller högupplösta bilder, kan påverka systemets prestanda. Testa och se hur din dator reagerar för att säkerställa en balans mellan estetik och funktionalitet.

Genom att följa dessa steg och tips, kan du enkelt anpassa skärmsläckaren på din Windows 10-dator och göra din datormiljö mer personlig och säker.

Skärmsläckaren på Windows 11:

 1. Högerklicka på skrivbordet och välj “Anpassa” från snabbmenyn som visas.
 2. I fönstret för inställningar, klicka på “Skärmsläckare och ström” i vänstermenyn.
 3. Klicka på “Skärmsläckare” under “Skärmsläckare och ström”.
 4. Välj en skärmsläckare från rullgardinsmenyn och ange tiden i minuter för när skärmsläckaren ska aktiveras i fältet “Vänta”.
 5. Klicka på “Inställningar” för att anpassa skärmsläckaren ytterligare (om tillgängligt).
 6. Om du vill, kan du välja att visa inloggnings-/låsskärm efter att skärmsläckaren har avaktiverats genom att markera kryssrutan “Vid återuppvakning, visa inloggningsskärm”.
 7. Klicka på “Förhandsgranska” för att se hur skärmsläckaren ser ut och fungerar.
 8. När du är nöjd med dina val, klicka på “OK” för att spara inställningarna och tillämpa skärmsläckaren.

Efter att ha valt och anpassat din skärmsläckare kommer den att aktiveras automatiskt efter den angivna tiden när du inte använder datorn. Om du har valt att visa inloggnings-/låsskärmen när skärmsläckaren avaktiveras, kommer du att behöva ange ditt lösenord eller använda annan inloggningsmetod för att återgå till datorn. Skärmsläckare kan hjälpa till att skydda din integritet och förhindra inbrända bilder på vissa skärmtyper, samt ge visuell variation när datorn är inaktiv.


Om du tyckte att Hur ändrar jag skärmsläckaren på Windows? var intressant, tror vi att du kanske också vill läsa:


FAQ: Hur ändrar jag skärmsläckaren på Windows?

Byta skärmsläckare Windows 10 – hur gör man?

Öppna Inställningar > Personalisering > Låsskärm > Inställningar för skärmsläckare. Välj en skärmsläckare från menyn och klicka på OK.

Installera ny skärmsläckare Windows – tips?

Ladda ner en skärmsläckarefil, högerklicka på filen och välj “Installera”. Följ sedan instruktionerna för att ställa in den som din nya skärmsläckare via Inställningar.

Ändra skärmsläckare Windows 11 – steg för steg?

Gå till Inställningar > Personalisering > Låsskärm. Klicka på “Skärmsläckareinställningar” och välj önskad skärmsläckare från listan. Tryck på “Använd” och sedan OK.

Var hittar jag fler skärmsläckare för Windows?

Besök officiella Microsoft Store, eller pålitliga tredjepartswebbplatser som erbjuder säkra och virusfria nedladdningar av skärmsläckare.

Anpassa skärmsläckare Windows – kan man lägga till egna bilder?

Ja, välj skärmsläckaren “Foton” i inställningarna och välj sedan den mapp där dina önskade bilder finns. Dina bilder kommer att visas som skärmsläckare.

Inaktivera skärmsläckare Windows – snabbguide?

Gå till Inställningar > Personalisering > Låsskärm > Skärmsläckareinställningar och välj “Ingen” i rullgardinsmenyn. Klicka på OK för att spara.

Automatisk start av skärmsläckare Windows – hur justerar man tiden?

I Skärmsläckareinställningar, under “Vänta”, justera tiden för när du vill att skärmsläckaren ska aktiveras. Bekräfta med “OK”.

Avslutning och Tack

Och därmed korsar vi mållinjen i vår lättsamma expedition genom konsten att byta skärmsläckare på Windows. Målet med denna resa har varit att försiktigt lyfta slöjan från detta ofta förbisedda, men ack så personliga, element i din digitala vardag. Vi hoppas att du nu känner dig mer än redo att piffa upp din dators visuella vila med nytt mod och förtjusning.

Ett hjärtligt tack för att du följde med oss på denna resa. Din nyfikenhet och ditt engagemang är precis vad som krävs för att transformera en simpel digital yta till en spegling av din själ.

Ditt Engagemang Gör Skillnad

Vi är alla öron! Har du frågor, funderingar eller kanske en egen berättelse om hur du personifierat din skärm på ett kreativt sätt? Dela gärna med dig. Varje kommentar, varje fråga berikar oss och bygger en bro av gemenskap och kunskapsdelning.

Och glöm inte att sprida ordet! Genom att dela med dig av din nyfunna visdom inte bara lyser du upp din egen digitala värld utan hjälper också andra att hitta vägar till sina egna kreativa uttryck.

Tack återigen för din tid och ditt deltagande. Kom ihåg, varje litet steg du tar för att anpassa din teknik bidrar till en större förståelse och njutning i den digitala eran. Dela, diskutera och fortsätt utforska alla möjligheter!

Tills vi ses igen, må din skärmsläckare alltid återspegla din inre glöd!


Nu när du läst Hur ändrar jag skärmsläckaren på Windows? kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar