Hur ändrar jag skrivbordsbakgrund på Windows?

By Håkan Persson

Att ändra skrivbordsbakgrunden på en Windows-dator är enkelt och kan göras med några få steg. Här beskrivs hur du ändrar skrivbordsbakgrunden för Windows 10 och Windows 11. Processen är liknande för tidigare versioner av Windows, men vissa menyalternativ och inställningar kan variera.

För Windows 10:

 1. Högerklicka på skrivbordet och välj “Anpassa” från snabbmenyn som visas.
 2. Det öppnas en ny fönster för inställningar med titeln “Bakgrund”. Här kan du välja bakgrundstypen – Bild, Fast färg eller Bildspel.
 3. Om du väljer “Bild”, klicka på “Bläddra” för att välja en bild från din dator. Du kan också välja en av de förinställda bilderna som Windows erbjuder.
 4. Om du väljer “Fast färg”, välj den färg du vill använda som bakgrund från paletten.
 5. Om du väljer “Bildspel”, klicka på “Bläddra” och välj den mapp som innehåller bilderna du vill använda i bildspelet. Du kan också justera tidsintervallet mellan bildbyten och välja om bilderna ska visas i slumpmässig ordning.

För Windows 11:

 1. Högerklicka på skrivbordet och välj “Anpassa” från snabbmenyn som visas.
 2. I fönstret för inställningar, klicka på “Bakgrund” i vänstermenyn.
 3. Välj bakgrundstypen – Bild, Fast färg eller Bildspel.
 4. Om du väljer “Bild”, klicka på “Bläddra” för att välja en bild från din dator. Du kan också välja en av de förinställda bilderna som Windows erbjuder.
 5. Om du väljer “Fast färg”, välj den färg du vill använda som bakgrund från paletten.
 6. Om du väljer “Bildspel”, klicka på “Bläddra” och välj den mapp som innehåller bilderna du vill använda i bildspelet. Du kan också justera tidsintervallet mellan bildbyten och välja om bilderna ska visas i slumpmässig ordning.

Efter att ha valt din bakgrund och gjort nödvändiga justeringar kommer Windows automatiskt att applicera den nya bakgrunden på ditt skrivbord.


Nu när du läst Hur ändrar jag skrivbordsbakgrund på Windows? kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar