Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows – en enkel guide

By Håkan Persson

Hur skapar man en osynlig mapp i Windows?

Ibland kan du ha filer och mappar som du vill dölja eller skydda från obehöriga åtkomst på din dator. En enkel och effektiv metod för att göra detta är att skapa en osynlig mapp i Windows. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom en enkel steg-för-steg guide för att skapa en osynlig mapp i Windows, så att du kan dölja dina viktiga filer och mappar från nyfikna ögon.

Då är vi redo för att ta en titt på hur du skapar en osynlig mapp:

Skapa en ny mapp – Steg 1

Först behöver du skapa en ny mapp på den plats där du vill ha den osynliga mappen. Högerklicka på skrivbordet eller i Utforskaren på den plats där du vill skapa mappen och välj “Ny” och sedan “Mapp”.

Döp mappen med ett osynligt namn

För att göra mappen osynlig behöver vi döpa den med ett osynligt namn. För att göra detta, klicka en gång på den nyligen skapade mappen för att markera den och tryck sedan på F2-tangenten för att döpa om mappen. Nu kommer du att använda en osynlig teckenkod för att namnge mappen. Håll ner “Alt”-tangenten och skriv siffrorna “255” på det numeriska tangentbordet (Num Lock måste vara aktiverat). Släpp sedan “Alt”-tangenten, och du kommer att se att mappen inte längre har något namn.

Observera att detta tricket fungerar endast en gång per mapp på samma plats. Om du vill skapa flera osynliga mappar på samma plats, måste du använda en annan metod för att dölja dem. Såsom att använda en filkrypteringsprogramvara eller en tredjepartsapplikation för att dölja mappar.

Ta bort mappikonen för att göra mappen osynlig – Steg 3

Nu när mappen inte har något namn är det dags att göra ikonen osynlig. För att göra detta, högerklicka på den namnlösa mappen och välj “Egenskaper”. Gå till fliken “Anpassa” och klicka på “Ändra ikon…”.

I fönstret “Ändra ikon” kommer du att se en rad med olika ikoner. Bläddra genom ikonerna tills du hittar en ikon som är helt genomskinlig. Vanligtvis finns det några tomma platser bland de andra ikonerna. Klicka på den genomskinliga ikonen och tryck på “OK” för att välja den. Klicka sedan på “OK” igen i “Egenskaper”-fönstret för att stänga det och spara dina ändringar.

Slutsats om hur du gör för att skapa en osynlig mapp i Windows

Nu har du skapat en osynlig mapp i Windows! Mappen kommer att vara mycket svår att upptäcka för någon som inte vet att den finns där. Kom ihåg att den osynliga mappen fortfarande inte är helt säker från tekniskt kunniga användare eller om någon råkar klicka på den av misstag. För att öka säkerheten för dina dolda filer och mappar kan du överväga att använda filkrypteringsprogramvara, tredjepartsapplikationer för att dölja mappar eller skapa ett lösenordsskyddat arkiv (t.ex. med WinRAR eller 7-Zip).

Om du behöver komma åt din osynliga mapp, är det bara att klicka på den osynliga ikonen där du vet att den finns. Du kan också använda sökfunktionen i Windows Utforskaren för att hitta mappen genom att söka efter filer eller mappar som finns inuti den.

För att återställa mappens synlighet, följ stegen ovan men välj en synlig ikon istället för den genomskinliga ikonen och ge mappen ett namn.

Genom att följa dessa enkla steg kan du skapa en osynlig mapp i Windows för att dölja dina viktiga filer och mappar från obehöriga åtkomst eller nyfikna ögon. Men kom ihåg att det finns säkrare metoder för att skydda dina filer om du behöver en högre nivå av säkerhet.


Våra andra artiklar

Nu när du läst Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows – en enkel guide kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Tack för att du tog dig tid att läsa denna artikel. Om du hittade informationen användbar, var vänlig och dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan. Din återkoppling är mycket värdefull för oss och hjälper oss att fortsätta leverera innehåll av hög kvalité. Ifall du har några frågor eller förslag, tveka inte att skriva en kommentar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Lämna en kommentar