Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows – en enkel guide

Av Håkan Persson

Är du trött på nyfikna ögon som snokar i dina filer? Drömmer du om en hemlig gömma som är osynlig för alla utom dig? Då har du kommit till rätt ställe! I den här artikeln ska jag visa dig hur du skapar en osynlig mapp i Windows – enkelt, snabbt och så hemligt att inte ens Sherlock Holmes skulle hitta den med förstoringsglas.

Oavsett om du vill dölja dina hemliga recept på kanelbullar, gömma bort dina nostalgiska fotokollektioner från 90-talet, eller bara vill ha en plats där du kan förvara dina “att göra”-listor utan att någon annan snokar, så har jag lösningen för dig. Följ med mig på denna guide, så blir du en mästare på digital kamouflage snabbare än du kan säga “osynlig mapp”.

Då är vi redo för att ta en titt på hur du skapar en osynlig mapp:

Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows

Skapa en ny mapp – Steg 1

Först behöver du skapa en ny mapp på den plats där du vill ha den osynliga mappen. Högerklicka på skrivbordet eller i Utforskaren på den plats där du vill skapa mappen och välj “Ny” och sedan “Mapp”.

Döp mappen med ett osynligt namn

För att göra mappen osynlig behöver vi döpa den med ett osynligt namn. För att göra detta, klicka en gång på den nyligen skapade mappen för att markera den och tryck sedan på F2-tangenten för att döpa om mappen. Nu kommer du att använda en osynlig teckenkod för att namnge mappen. Håll ner “Alt”-tangenten och skriv siffrorna “255” på det numeriska tangentbordet (Num Lock måste vara aktiverat). Släpp sedan “Alt”-tangenten, och du kommer att se att mappen inte längre har något namn.

Observera att detta tricket fungerar endast en gång per mapp på samma plats. Om du vill skapa flera osynliga mappar på samma plats, måste du använda en annan metod för att dölja dem. Såsom att använda en filkrypteringsprogramvara eller en tredjepartsapplikation för att dölja mappar.

Ta bort mappikonen för att göra mappen osynlig – Steg 3

Nu när mappen inte har något namn är det dags att göra ikonen osynlig. För att göra detta, högerklicka på den namnlösa mappen och välj “Egenskaper”. Gå till fliken “Anpassa” och klicka på “Ändra ikon…”.

I fönstret “Ändra ikon” kommer du att se en rad med olika ikoner. Bläddra genom ikonerna tills du hittar en ikon som är helt genomskinlig. Vanligtvis finns det några tomma platser bland de andra ikonerna. Klicka på den genomskinliga ikonen och tryck på “OK” för att välja den. Klicka sedan på “OK” igen i “Egenskaper”-fönstret för att stänga det och spara dina ändringar.

Slutsats om hur du gör för att skapa en osynlig mapp i Windows

Nu har du skapat en osynlig mapp i Windows! Mappen kommer att vara mycket svår att upptäcka för någon som inte vet att den finns där. Kom ihåg att den osynliga mappen fortfarande inte är helt säker från tekniskt kunniga användare eller om någon råkar klicka på den av misstag. För att öka säkerheten för dina dolda filer och mappar kan du överväga att använda filkrypteringsprogramvara, tredjepartsapplikationer för att dölja mappar eller skapa ett lösenordsskyddat arkiv (t.ex. med WinRAR eller 7-Zip).

Om du behöver komma åt din osynliga mapp, är det bara att klicka på den osynliga ikonen där du vet att den finns. Du kan också använda sökfunktionen i Windows Utforskaren för att hitta mappen genom att söka efter filer eller mappar som finns inuti den.

För att återställa mappens synlighet, följ stegen ovan men välj en synlig ikon istället för den genomskinliga ikonen och ge mappen ett namn.

Genom att följa dessa enkla steg kan du skapa en osynlig mapp i Windows för att dölja dina viktiga filer och mappar från obehöriga åtkomst eller nyfikna ögon. Men kom ihåg att det finns säkrare metoder för att skydda dina filer om du behöver en högre nivå av säkerhet.

FAQ: Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows

Hur gör jag en mapp osynlig i Windows 10?

Högerklicka på mappen, välj “Egenskaper” och markera “Dold”. Bekräfta med “OK”.

Kan jag göra en mapp helt osynlig på skrivbordet i Windows?

Ja, byt namn på mappen och ange en osynlig Unicode-karaktär (Alt+255), sedan ändra ikonen till en transparent.

Fungerar osynliga mappar på Windows 11?

Ja, metoden för att skapa osynliga mappar fungerar även på Windows 11.

Hur hittar jag en dold mapp i Windows?

I Utforskaren, gå till “Visa” och markera “Dolda objekt” för att visa dolda mappar.

Kan jag låsa en osynlig mapp i Windows?

Ja, men du behöver tredjepartsprogramvara för att effektivt låsa och skydda mappen.

Är det säkert att använda osynliga mappar för känslig information?

Osynliga mappar kan dölja filer från oavsiktliga tittare, men för känslig information rekommenderas kryptering.

Hur återställer jag en osynlig mapp till synlig?

Högerklicka på mappen (du kan behöva söka den först), välj “Egenskaper” och avmarkera “Dold”. Klicka “OK”.

Kan jag göra en mapp osynlig utan att ändra egenskaperna?

Ja, genom att namnge mappen med en osynlig Unicode-karaktär och använda en transparent ikon.

Hur skapar jag en osynlig mapp på en USB-enhet?

Samma metod som för hårddisken: namnge mappen med en osynlig Unicode och ändra ikonen till transparent, om tillgängligt.

Varför visas min osynliga mapp ändå?

Kontrollera att du inte har “Dolda objekt” markerat i Utforskarens visningsalternativ, och att mappen verkligen är inställd som dold.

Avslutning och Tack

Sådär ja, nu är vi framme vid slutstationen på vår resa genom konsten att skapa en osynlig mapp i Windows – en guide som är så enkel att till och med din mormor skulle kunna gömma sina hemliga pepparkaksrecept från grannarnas nyfikna ögon. Vårt uppdrag har varit att ge dig verktygen för att skapa ditt eget digitala gömställe, där inte ens de mest envisa filspejare kan hitta dina skatter.

Ett stort tack till dig som har följt med på denna lilla äventyrsfärd. Ditt intresse och din vilja att utforska och lära dig nya knep är det som gör datorvärlden lite mindre skrämmande och mycket mer spännande.

Dela dina upptäckter och var med i diskussionen

Vi är alltid sugna på att höra från dig! Har du några frågor, kommentarer eller kanske en rolig historia om hur en osynlig mapp räddade dagen? Kasta in dina tankar i mixen. Din feedback är som guld för oss och för alla andra läsare som kanske tampas med sina egna digitala dilemman.

Och vet du vad? Genom att dela med dig av den här artikeln kan du hjälpa andra att också bli mästare på att gömma sina digitala hemligheter. Så sprid ordet, och låt oss tillsammans göra datoranvändandet lite smidigare för alla.

Tack igen för att du hängde med. Kom ihåg att varje litet tips och trix inte bara gör ditt digitala liv lättare utan även förstärker banden inom vår stora, härliga gemenskap av teknikentusiaster. Dela, diskutera, och fortsätt utforska det digitala rymdens oändliga möjligheter.

Tills vi ses igen, håll dina filer säkra och din mapp osynlig!


Våra andra artiklar

Nu när du läst Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows – en enkel guide kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Tack för att du tog dig tid att läsa denna artikel. Om du hittade informationen användbar, var vänlig och dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan. Din återkoppling är mycket värdefull för oss och hjälper oss att fortsätta leverera innehåll av hög kvalité. Ifall du har några frågor eller förslag, tveka inte att skriva en kommentar. Vi ser fram emot att höra från dig!

10 svar på ”Hur skapar jag en osynlig mapp i Windows – en enkel guide”

 1. Hello there! Do you know if they make any plugins
  to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good success. If you know of
  any please share. Cheers! You can read similar
  art here: Sklep internetowy

  Svara
 2. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar article here: E-commerce

  Svara
 3. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Cheers! I saw similar blog here: Auto Approve List

  Svara

Lämna en kommentar