Hur installerar man om Windows?

By Håkan Persson

Att installera om Windows är en komplicerad process som innebär att du raderar befintlig data på din dators hårddisk och installerar en ny kopia av Windows. Innan du startar processen, se till att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer och data till en extern hårddisk eller molnlagringstjänst.

För att installera om Windows kan du följa dessa steg:

  1. Skapa ett Windows-installationsmedium: Du behöver ett USB-minne eller DVD med en Windows-installationsavbildning. Du kan skapa en med hjälp av Media Creation Tool från Microsoft. Ladda ner verktyget från Microsofts webbplats, följ instruktionerna för att skapa installationsmediet och spara det på din USB eller DVD.
  2. Starta din dator från installationsmediet: Sätt i installationsmediet i din dator och starta om datorn. Tryck på knappen som visas på skärmen för att öppna startmenyn (vanligtvis F12 eller Esc). Välj USB- eller DVD-enheten från startmenyn för att starta från installationsmediet.
  3. Installera Windows: Följ instruktionerna på skärmen för att installera Windows. Välj språk, tidszon och tangentbordslayout och välj alternativet för att installera en ny kopia av Windows. Du kommer att uppmanas att formatera hårddisken och radera all data på den. Se till att du har säkerhetskopierat all viktig data innan du gör detta.
  4. Aktivera Windows: När installationen är klar måste du aktivera Windows. Om du har en giltig licensnyckel anger du den när du uppmanas. Om du inte har en licensnyckel kan du köpa en från Microsoft eller använda Windows i testläge.
  5. Installera drivrutiner och programvara: När du har aktiverat Windows måste du installera nödvändiga drivrutiner och programvara för att din dator ska fungera korrekt. Du kan ladda ner de senaste drivrutinerna från din datortillverkares webbplats och installera all annan nödvändig programvara.

Att installera om Windows är en tidskrävande process som kan ta flera timmar, så var beredd på att processen kan ta lite tid.


Nu när du läst hur installerar man om Windows, kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar