Hur man ändra standardwebbläsare på Windows – En enkel guide

Av Håkan Persson

Välkommen till startpunkten för en mer personlig och skräddarsydd surfupplevelse på din dator! I denna guide kommer vi att dyka in i hur du kan ändra standardwebbläsare på Windows, ett steg som kan verka enkelt vid första anblicken men som har potential att revolutionera ditt sätt att navigera på nätet. Att välja rätt webbläsare är inte bara en fråga om personlig smak; det handlar om att optimera din onlineupplevelse, förbättra din produktivitet och säkerställa att du får ut det mesta av dina digitala äventyr.

Oavsett om du är en inbiten fan av Chrome, föredrar Firefoxs flexibilitet, eller är nyfiken på Edge’s senaste funktioner, är denna guide din biljett till en smidig och enkel inställningsändring.

Följ med oss när vi utforskar hur du kan göra denna viktiga justering och därmed ta kontroll över din surfupplevelse på Windows.

Ändra standardwebbläsare på Windows

För Windows 10

 1. Öppna Inställningar: Börja med att navigera till Start-menyn och sedan välja “Inställningar” följt av “Appar” och sedan “Standardappar”.
 2. Välj Webbläsare: Under avsnittet “Webbläsare” ser du vilken webbläsare som för närvarande är inställd som standard. Klicka på den nuvarande standardwebbläsaren för att visa en lista över installerade webbläsare på din dator.
 3. Ställa In Ny Standardwebbläsare: Välj din önskade webbläsare från listan för att göra den till din nya standardwebbläsare​​.

För Windows 11

För Windows 11 kan processen innefatta några fler steg, särskilt om du vill säkerställa att alla typer av länkar och protokoll öppnas med din föredragna webbläsare.

 1. Använda EdgeDeflector: För att tvinga Windows att öppna länkar i din valda webbläsare istället för Edge, kan du använda ett verktyg som EdgeDeflector. Detta öppen källkod-program gör det möjligt att välja en annan webbläsare, som Chrome eller Firefox, som standard för att öppna alla typer av länkar i Windows 11.
 2. Installera EdgeDeflector: Ladda ner och installera EdgeDeflector från dess officiella webbplats. Efter installationen, öppna “Systemkonfiguration” genom att trycka på Win + I.
 3. Välj Standardprogram: I fönstret “Systemkonfiguration”, navigera till “Program” och sedan “Standardprogram”. Bläddra till “Välj standardvärden efter länktyp” och anpassa inställningarna så att EdgeDeflector används för att öppna länkar, vilket effektivt dirigerar dem till din föredragna webbläsare​​.

Du kanske också vill läsa:


Installera ny Webbläsare på Windows

Att installera en ny webbläsare på din Windows-dator kan vara ett utmärkt sätt att förbättra din surfupplevelse. Här är en SEO-vänlig guide för att installera några av de mest populära webbläsarna: Chrome, Firefox, Opera, Safari, och Brave på Windows.

Ladda ner och installera Chrome på Windows

 1. Besök Googles officiella sida: Starta processen genom att gå till google.com/chrome.
 2. Ladda ner Chrome: Klicka på “Ladda ner Chrome” för att hämta installationsfilen.
 3. Installera Chrome: När nedladdningen är klar, öppna filen och följ installationsanvisningarna. Installationen slutförs automatiskt​​.

Om du vill installera Chrome utan att använda en befintlig webbläsare på Windows 11, kan du använda Windows pakethanterare winget genom att köra kommandot winget install -e --id Google.Chrome i PowerShell, eller ladda ner installationsfilen på en annan dator och överföra den via USB​​.

Steg för att installera Firefox på Windows

 1. Hämta installationsfilen: Besök Mozillas officiella webbplats för att ladda ner Firefox.
 2. Starta installationsprogrammet: Dubbelklicka på den nedladdade filen för att starta installationen.
 3. Följ instruktionerna: Installationsguiden leder dig genom processen.

Sätt upp Opera som din webbläsare på Windows

 1. Gå till Operas webbplats: Ladda ner installationsprogrammet från Opera.com.
 2. Installera Opera: Öppna den nedladdade filen och följ anvisningarna för att installera Opera.

Installationsguide för webbläsare på Windows 10

Processen för att installera webbläsare på Windows 10 liknar den för Windows 11. Följ stegen ovan för respektive webbläsare du vill installera.

Hur man installerar Safari på Windows

Notera att Safari inte längre stöds på Windows. Apple upphörde med att uppdatera Safari för Windows runt 2012. Det rekommenderas att välja en annan modern webbläsare för bästa kompatibilitet och säkerhet.

Byta till Brave som standardwebbläsare på Windows

 1. Ladda ner Brave: Besök Brave.com och ladda ner installationsprogrammet.
 2. Installera Brave: Öppna den nedladdade filen och genomför installationen.
 3. Ställ in som standardwebbläsare: Gå till Windows inställningar > Appar > Standardappar och välj Brave som din standardwebbläsare.

FAQ: Ändra standardwebbläsare på Windows

Hur ändrar jag standardwebbläsare i Windows 10?

Öppna Inställningar > Appar > Standardappar. Klicka på Webbläsare och välj din nya favoritwebbläsare från listan. Så enkelt är det, nästan lättare än att hitta ctrl-tangenten!

Byta till Chrome som standardwebbläsare Windows, hur gör jag?

Inne i Chrome, klicka på de tre prickarna uppe till höger, välj “Inställningar”, sedan “Standardwebbläsare” och klicka på “Gör Google Chrome till standardwebbläsare”. Voilà, du är nu en del av Chrome-gänget!

Ändra standardwebbläsare Windows 11, steg för steg?

I Windows 11, gå till Inställningar > Appar > Standardappar. Sök efter och välj Chrome (eller din webbläsare du föredrar), sedan väljer du alla filtyper och länkar den webbläsaren ska öppna. Lite som att välja favoritgodis i godisbutiken.

Kan inte ändra standardwebbläsare Windows 10, vad göra?

Om du stöter på motstånd, se till att din önskade webbläsare är korrekt installerad. Prova att återinstallera webbläsaren och följ sedan stegen igen. Ibland behöver Windows bara en liten påminnelse om vem som bestämmer.

Sätt Firefox som min standardwebbläsare, hjälp?

Öppna Firefox, klicka på menyknappen (tre horisontella linjer) och välj “Inställningar”. Under “Allmänt” hittar du “Standardwebbläsare” och klickar på “Gör Default”. Firefox firar nu med virtuella fyrverkerier!

Ändra standardwebbläsare till Edge, hur?

Starta Edge, klicka på de tre prickarna i övre högra hörnet för att öppna menyn. Välj “Inställningar”, klicka på “Standardwebbläsare” och sedan “Gör Microsoft Edge till standardwebbläsare”. Så, nu är du team Edge!

Avslutning och Tack

Och där, mina vänner, har vi korsat mållinjen i vår enkla guide om hur du ändrar standardwebbläsare på Windows. Vår ambition har varit att förenkla processen så att du kan surfa på nätet med din favoritwebbläsare utan krångel. Vi hoppas att du nu känner dig mer bekväm i att navigera Windows inställningar och anpassa din surfupplevelse precis som du önskar.

Ett stort tack för att du har följt med oss på denna resa. Din vilja att lära dig och anpassa din teknik är vad som driver den digitala världen framåt, en inställning i taget.

Dela Din Erfarenhet och Delta i Samtalet

Vi är alltid öron för din feedback! Har du tips, trix eller bara en hälsning att dela, så tveka inte. Din återkoppling berikar inte bara oss utan hjälper även andra som kanske står inför samma val av webbläsare.

Sprid ordet och hjälp vänner och familj att också få tillgång till en smidigare webbläsarupplevelse. Delad kunskap är dubbel kunskap, och tillsammans kan vi göra digitalt liv lite lättare för alla.

Tack för att du tog dig tid, din nyfikenhet och ditt engagemang. Kom ihåg, varje liten förändring du gör är en stor seger för din användarupplevelse. Så dela, diskutera och fortsätt utforska alla möjligheter som tekniken erbjuder.

Tills vi ses igen, surfa säkert och låt din favoritwebbläsare leda vägen!


Nu när du läst ändra standardwebbläsare på Windows, kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

15 svar på ”Hur man ändra standardwebbläsare på Windows – En enkel guide”

 1. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Many thanks! You can read similar blog here: Najlepszy sklep

  Svara
 2. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my site to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please
  share. Cheers! You can read similar text here: Backlink Portfolio

  Svara

Lämna en kommentar