Hur man använder Cortana – En utförlig guide till Microsofts personliga assistent

Av Håkan Persson

Cortana är Microsofts intelligenta personliga assistent som hjälper dig att få saker gjorda snabbare och enklare på dina Windows-enheter. Cortana kan söka på webben, ställa in påminnelser, svara på frågor, spela upp musik och mycket mer, allt med hjälp av din röst eller text. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom hur du använder Cortana, konfigurerar dess inställningar och integrerar den med dina dagliga arbetsuppgifter för att öka produktiviteten.

Aktivera och konfigurera Cortana

För att börja använda Cortana, se till att den är aktiverad på din enhet genom att följa dessa steg:

 • Tryck på Windows-tangenten eller klicka på Windows-ikonen i aktivitetsfältet för att öppna Start-menyn.
 • Klicka på “Inställningar” (kugghjulsikonen) och välj sedan “Cortana”.
 • Se till att “Prata med Cortana” är aktiverat, och konfigurera de ytterligare inställningar som passar dig, såsom tangentbordskortkommandon och röstaktivering.

Kommunicera med Cortana

Du kan interagera med Cortana på två sätt: genom att använda din röst eller genom att skriva. För att använda röstigenkänning, säg “Hej Cortana” följt av din fråga eller kommando. För att skriva, klicka på Cortana-ikonen i aktivitetsfältet och skriv din fråga eller kommando i sökfältet.

Några vanliga användningsområden för Cortana

Här är några exempel på vad Cortana kan göra för att hjälpa dig i din vardag:

 • Sök på webben: Fråga Cortana om information, och den kommer att söka på webben och ge dig relevanta resultat.
 • Påminnelser: Be Cortana att påminna dig om möten, händelser eller uppgifter vid en viss tid eller plats.
 • Kalender: Fråga Cortana om dina kommande möten eller lägg till nya händelser i din kalender.
 • Musik: Be Cortana att spela upp din favoritmusik eller styra musikuppspelning i kompatibla appar som Spotify.
 • Väder: Fråga Cortana om väderprognosen för idag eller kommande dagar.

Anpassa Cortana

För att göra Cortana ännu mer användbar kan du anpassa dess inställningar och integrera den med andra Microsoft-appar och -tjänster:

 • Anslut till ditt Microsoft-konto: Logga in på ditt Microsoft-konto i Cortana-inställningarna för att synkronisera din information och få personligare resultat.
 • Integrera med Outlook: Låt Cortana komma åt din Outlook-kalender och e-post för att få bättre påminnelser och förslag.
 • Använd anslutna tjänster: Lägg till anslutna tjänster som Spotify, Wunderlist eller andra kompatibla appar för att utöka Cortanas funktionalitet och använda den med dina favoritprogram.

Använd Cortana på andra enheter

Cortana finns också tillgänglig för användning på andra enheter som smartphones och surfplattor. Genom att ladda ner Cortana-appen från respektive appbutik kan du använda Cortana på din Android- eller iOS-enhet. Synkronisera din information med ditt Microsoft-konto för att få tillgång till samma personliga assistent och data på alla dina enheter.

Säkerhet och integritet

När du använder Cortana är det viktigt att vara medveten om säkerhet och integritet. Microsoft samlar in viss information om dig och ditt beteende för att göra Cortana mer personlig och användbar. Du kan dock kontrollera vilken information som delas med Microsoft genom att gå till Cortana-inställningarna och justera dina integritetsinställningar.

Sammanfattning av hur man använder Cortana

Cortana är en kraftfull och användarvänlig personlig assistent som kan öka din produktivitet och göra ditt liv enklare. Genom att lära dig att använda Cortana effektivt och integrera den med dina favoritappar och tjänster kan du skapa en sömlös och organiserad arbetsmiljö. Om du inte redan har provat Cortana, ge den en chans och se hur den kan förbättra din vardag och arbetsflöde.


Nu när du läst Hur man använder Cortana – En utförlig guide till Microsofts personliga assistent kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar