Hur man installerar Windows på en Mac

Av Håkan Persson

Om du har funderat på hur man installerar Windows på en Mac är detta guiden för dig!

Det finns flera anledningar till varför någon skulle vilja installera Windows på sin Mac-dator:

 • Kompatibilitet med programvara: Vissa program eller spel är endast tillgängliga för Windows. Om du behöver använda sådan programvara för arbete, studier eller nöje, kan det vara nödvändigt att ha tillgång till Windows.
 • Arbetskrav: Om du arbetar i en miljö där Windows är standard, kan det vara lättare att ha samma operativsystem hemma för kompatibilitet. Dessutom kan vissa företagsspecifika applikationer kräva Windows.
 • Familiaritet: Om du är van vid Windows och föredrar dess gränssnitt, kan du välja att installera det på din Mac för att få det bästa av två världar – Apple-hårdvarans kvalitet och Windows användargränssnitt.
 • Testa applikationer eller webbplatser: Om du är en utvecklare eller designer kan du behöva testa ditt arbete i Windows-miljö för att säkerställa korrekt funktionalitet och utseende på olika operativsystem.

Genom att använda verktyg som Boot Camp som är inbyggt i MacOS, eller virtualiseringsprogram som Parallels Desktop eller VMware Fusion, kan du köra Windows parallellt med MacOS på din Mac-dator. Det är dock viktigt att notera att du behöver en licens för att köra Windows. Prestandan kan variera beroende på din Macs specifikationer.

Hur man installerar Windows på en Mac

Det är möjligt att installera Windows på en Mac-dator med hjälp av Apples Boot Camp Assistant.

Förberedelser

 1. Kontrollera din Macs kompatibilitet: Se till att din Mac är kompatibel med Boot Camp och den version av Windows du vill installera. Du kan kontrollera systemkraven på Apples webbplats.
 2. Säkerhetskopiera dina data: Innan du installerar Windows, se till att säkerhetskopiera alla dina data till en extern hårddisk eller molnlagringstjänst.

Så här installerar du Windows på en Mac

 1. Ladda ner Windows: Du behöver en Windows-installations ISO-fil för att installera Windows på din Mac. Du kan ladda ner ISO-filen från Microsofts webbplats.
 2. Öppna Boot Camp Assistant: Boot Camp Assistant är ett inbyggt verktyg på din Mac som hjälper dig att installera Windows. Du kan öppna den genom att söka efter den i Spotlight eller genom att gå till mappen Applications/Utilities.
 3. Skapa en Windows-partition: Boot Camp Assistant guidar dig genom processen att skapa en ny partition på din hårddisk för Windows. Se till att tilldela tillräckligt med utrymme för Windows och alla program du planerar att installera.
 4. Installera Windows: Boot Camp Assistant kommer att ladda ner nödvändiga drivrutiner och skapa en startbar USB-enhet med Windows installationsfiler. Följ instruktionerna på skärmen för att installera Windows.
 5. Installera Boot Camp-drivrutiner: Efter installation av Windows installerar Boot Camp Assistant automatiskt de nödvändiga drivrutinerna för din Mac-maskinvara. Se till att installera alla tillgängliga uppdateringar.
 6. Växla mellan Windows och macOS: När du har installerat Windows kan du växla mellan Windows och macOS genom att starta om datorn och hålla ned alternativtangenten. Du kan sedan välja vilket operativsystem du vill använda.

Obs: Tänk på också att installation av Windows på en Mac kan kräva en giltig Windows-licensnyckel. Dessutom kanske viss Mac-maskinvara inte är helt kompatibel med Windows, och du kan stöta på problem med vissa funktioner eller applikationer.


Nu när du läst: Hur man installerar Windows på en Mac kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

1 svar på ”Hur man installerar Windows på en Mac”

Lämna en kommentar