Hur skapar man en ads.txt fil? – Lär dig Adsense!

Av Håkan Persson

Ska du börja med annonsering på nätet och hittat Google Adsense? Ja då kanske du ställer dig frågan hur skapar man en ads.txt fil? Var inte orolig då vi har skapat en fullständig guide för dig med bilder på varenda steg!

De flesta utgivare och annonsörer förlitar sig nuförtiden på ads.txt för att säkerställa att deras intryck hamnar framför riktiga människor. Men om du är ny i branschen eller helt enkelt inte har implementerat ads.txt på din webbplats än, behöver du förmodligen lite vägledning.

Hur skapar man en ads.txt fil?

Allt börjar egentligen från att du ska gå till rotmappen i din hemsidas filer som är hos din hosting tjänst.

Nedan använder vi hosting från One, men alla andra hostingtjänster har liknande utseende och steg (Webbhotell brukar man säga på svenska men, det låter inte riktigt rätt tycker jag!).

Logga in på tjänsten du använder och om du har One.com leta upp den lilla pilen nedåt bredvid “Ladda upp”. Viktigt att du klickar på pilen!

Hur skapar man en ads.txt fil - Steg 1 - Logga in på ditt Webbhotell
Steg 1 – Logga in på ditt Webbhotell

Välj sedan “Ny textfil“.

Hur skapar man en ads.txt fil - Steg 2 - Skapa en text fil
Steg 2 – Skapa en text fil

Döp sedan om filen till “ads.txt“.

Steg 3 – Döp den till ads.txt

Efter att du har döp filen ska du göra två saker:

 1. Tryck på “Redigera” för att redigera filen med koden från Google Adsense
 2. Hitta koden från Google Adsense 🙂
Steg 4 – Hitta din Adsense kod

Som du nu säkert inser ska du “Kopiera” koden från Adsense och “Klistra in” den i ads.txt du skapade.

Steg 5 – Klistra in koden och spara!

Du kan nu öppna URL:en och se att allt stämmer. Det ska bara vara en blank sida med just din kod. (Jag har suddat ut mina siffror).

Sista steget är förstås att: Gå tillbaka till Google Adsense och klicka dig vidare med “Begär Granskning

Så där! Nu vet du hur man skapar en ads.txt fil för att kunna visa annonser med Google Adsense.

Vad är ads.txt filer egentligen?

Ads.txt står för Authorized Digital Sellers och är en initiativ från Interactive Advertising Bureau (IAB) för att öka transparensen i programmatisk annonsering. Den tillåter publicister att uttryckligen ange vilka företag som är godkända att sälja deras digitala inventarier.

I huvudsak är ads.txt en textfil som webbplatsägare lägger på sin webbserver som listar de andra företagen de har godkänt att sälja annonser på deras webbplats. Det innebär att köpare kan kontrollera autentiseringen av säljaren, vilket minskar riskerna för bedrägeri.

Ads.txt fungerar genom att ge köpare och säljare av programmatisk annonsering en gemensam plattform där de kan identifiera vilka säljare och teknologipartners en publicist har godkänt att sälja sina digitala inventarier. Ads.txt skapar en pålitlig kedja av försäljning för köpare och säljare att följa.

När en publicist har skapat en ads.txt-fil på sin server, crawler köparna denna fil för att säkerställa att de köper från auktoriserade säljare. Om en säljare inte finns i publicistens ads.txt-fil kan det vara ett tecken på bedrägligt eller icke-transparent beteende.

Det är viktigt att notera att det är upp till publicisterna att skapa och underhålla sina ads.txt-filer. Om filen är felaktig eller ofullständig kan det leda till missförstånd eller fel i auktoriseringsprocessen.

Vilka använder ads.txt filer?

Ads.txt-filer används huvudsakligen av två grupper: webbpublicister och programmatiska annonsköpare.

Webbpublicister: De äger webbplatser där annonser visas. För att säkerställa att endast auktoriserade parter säljer deras annonsutrymme, skapar de en ads.txt-fil. Denna fil innehåller en lista över alla företag som de har godkänt att sälja deras digitala annonsutrymme.

Programmatiska annonsköpare: Dessa inkluderar annonsörer och annonsteknikföretag som köper annonsutrymme för att visa sina annonser. Innan de köper annonsutrymme, kontrollerar de ads.txt-filerna för att säkerställa att de köper från en auktoriserad part.

Målet med ads.txt är att skapa en mer transparent och säker miljö för att köpa och sälja digitala annonser. Det hjälper till att förhindra obehörig försäljning av annonsutrymme och att minska annonsbedrägerier. Ads.txt-filer är speciellt viktiga för stora publicister och varumärken som investerar betydande summor pengar i programmatisk annonsering.

Hur kan ads.txt hjälpa till att minska ad fraud?

Ads.txt hjälper till att minska ad fraud genom att skapa transparens i annonsindustrin. Det ger annonsköpare möjlighet att verifiera att de köper annonser från auktoriserade parter. Om en oauktoriserad part försöker sälja annonser på din webbplats, kommer de inte att vara listade i din ads.txt-fil, och detta kan upptäckas av annonsköpare som kontrollerar din fil. Detta gör det svårare för bedragare att sälja oauktoriserade annonser, vilket minskar ad fraud.

Hur ofta bör en ads.txt-fil uppdateras?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör uppdatera din ads.txt-fil, men det är en bra idé att ha koll på den regelbundet. Du bör uppdatera den varje gång du lägger till eller tar bort en auktoriserad annonsförsäljare. Men i vissa fall som Google Adsense, där behöver man inte redigera filen manuellt. Utan deras annonsnätverk sköter sig självt.

Om du inte uppdaterar din ads.txt-fil kan det leda till att oauktoriserade parter säljer annonser på din webbplats, eller att auktoriserade parter inte kan sälja dina annonser.

Hur påverkar ads.txt min webbplats i förhållande till annonsförsäljning?

Ads.txt kan ha en direkt inverkan på annonsförsäljningen på din webbplats. Om du har en ads.txt-fil och den är korrekt konfigurerad, kan det öka dina intäkter från annonser. Detta beror på att många annonsörer och ad-exchanges föredrar eller kräver att webbplatser har en ads.txt-fil. De vill vara säkra på att de köper annonser från auktoriserade säljare, och ads.txt hjälper dem att verifiera detta. Om du inte har en ads.txt-fil, eller om den är felaktig, kan det minska antalet annonsörer som är villiga att köpa annonser på din webbplats.

Vilka är alternativen till ads.txt?

För att motverka ad fraud och skapa större transparens inom digital annonsindustri har flera initiativ och tekniker utvecklats, som fungerar som alternativ eller komplement till ads.txt.

Några av dessa inkluderar:

 • app-ads.txt: Detta är en variant av ads.txt speciellt anpassad för mobila appar och OTT (Over-The-Top) videoutgivare. Precis som ads.txt, fungerar app-ads.txt genom att ge app-utvecklare möjlighet att specificera vilka enheter som är auktoriserade att sälja deras annonsinventering.
 • Ads.cert: Medan ads.txt bekräftar vem som har rätt att sälja annonser, går Ads.cert ett steg längre och bekräftar även att de annonser som levereras inte har manipulerats under leveranskedjan. Detta uppnås genom kryptografisk signering av annonsinformationen.
 • Sellers.json & SupplyChain Object: Sellers.json är en fil som används av annonsutbyten för att offentliggöra en lista över alla auktoriserade säljare och utgivare på sin plattform. SupplyChain Object, å andra sidan, dokumenterar alla parter som har deltagit i en given annonsleverans, vilket ger ännu större transparens.
 • OpenRTB 3.0: OpenRTB (Real-Time Bidding) är en uppsättning specifikationer för programmatisk annonsering. OpenRTB 3.0 inkluderar nya funktioner för att förbättra säkerheten och transparensen, bland annat stöd för Ads.cert och SupplyChain Object.
 1. Vad är ads.txt?

  Ads.txt står för Authorized Digital Sellers och den tillåter publicister att uttryckligen ange vilka företag som är godkända att sälja deras digitala produkter.

 2. Vilka är alternativen till ads.txt?

  Ads.cert, app-ads.txt, Sellers.json, SupplyChain Object och OpenRTB 3.0.

 3. Vilka använder ads.txt filer?

  Ads.txt-filer används huvudsakligen av två grupper: webbpublicister och programmatiska annonsköpare.

 4. Hur skapar man en ads.txt fil?

  Se våra steg-för-steg screenshots hur du ska göra!


Se också våra andra artiklar:

1 svar på ”Hur skapar man en ads.txt fil? – Lär dig Adsense!”

Lämna en kommentar