Hur uppdaterar man Windows?

Av Håkan Persson

Hur uppdaterar man Windows? En fråga som kanske får dig att tänka på en mystisk ritual med tända ljus, trollspön och en dans runt datorn medan du sjunger Windows-hymnen. Men oroa dig inte, det är faktiskt enklare än så. I denna artikel ska vi ta dig med på en resa genom de hemliga korridorerna i Windows-uppdateringsvärlden och avslöja de bästa knepen för att hålla ditt operativsystem i toppform – utan att behöva kasta magiska stavar!

Hur uppdaterar man Windows

Från och med januari 2024, har vi nya uppdateringar på scenen för både Windows 11 (versionerna 22H2 och 23H2) och Windows 10 (version 22H2). Tänk dig dessa uppdateringar som ditt digitala skyddsnät, som försvarar din dator mot de senaste cyberhoten och buggarna.

Men det är inte allt! Med dessa uppdateringar får du inte bara säkerhetsförbättringar – du får också en rad nya funktioner och kvalitetsförbättringar. För Windows 11-användare innebär detta en mer strömlinjeformad och effektiv upplevelse med förbättringar som riktar sig mot både användarvänlighet och prestanda. Och för de trogna Windows 10-användarna innebär de senaste uppdateringarna en säkrare och smidigare drift, vilket garanterar att även en äldre modell känns som ny.

Så, varför är dessa uppdateringar så viktiga? Jo, förutom att ge dig en bättre och säkrare användarupplevelse, hjälper de också till att skydda din personliga information från nyfikna ögon. Med cyberhot som ständigt utvecklas, är det kritiskt att hålla din dator uppdaterad med de senaste säkerhetsfixarna och funktionerna. Tänk på det som att byta lås på din digitala dörr – du vill inte att oönskade gäster ska kunna smyga sig in.

Att hålla din Windows uppdaterad är enkel och smärtfri process, och det är en av de mest effektiva sätten att säkerställa att din digitala upplevelse är både säker och njutbar. Så, dyk in i inställningarna och se till att din Windows är i toppskick – din dator kommer att tacka dig!

Windows Update Guide (Hur uppdaterar man Windows?)

Här är en enkel guide som steg för steg visar hur du uppdaterar ditt Windows-system. Följ dessa steg så blir det lätt som en plätt!

Steg-för-steg guide för att uppdatera Windows:

 1. Öppna Windows-inställningarna:
  • Klicka på Windows Start-menyknappen, den med den där kära lilla Windows-loggan.
  • Klicka på kugghjulsikonen som dyker upp på vänster sida för att öppna appen Inställningar. Den här ikonen ser ut som ett litet maskineri och är din biljett till inställningslandet.
 2. Navigera till ‘Uppdatera och säkerhet’:
  • I appen Inställningar, kika runt tills du hittar alternativet “Uppdatera och säkerhet”. Det är oftast längst ner i listan, så du kan behöva scrolla lite.
  • Klicka på det, och du kommer direkt till hjärtat av Windows Update.
 3. Sök efter uppdateringar:
  • Nu när du är på fliken “Windows Update”, leta efter en knapp som säger “Sök efter uppdateringar”. Det är som att skicka ut en liten spejare för att hitta nya uppdateringar.
  • Klicka på den och låt Windows göra sin magi. Den kommer att börja leta efter alla tillgängliga uppdateringar för din dator.
 4. Ladda ner och installera uppdateringarna:
  • Om det finns uppdateringar tillgängliga, kommer Windows att berätta för dig. Du kommer att se en knapp som säger “Ladda ner och installera”. Det är dags att få in det nya och fräscha!
  • Klicka på den knappen, och uppdateringarna börjar laddas ner. Det kan ta lite tid, beroende på hur stora uppdateringarna är och hur snabb din internetanslutning är.
 5. Starta om din dator:
  • Efter att uppdateringarna har laddats ner, kan du behöva starta om datorn för att slutföra installationen. Det är som att ge datorn en liten tupplur så att den kan vakna upp uppfräschad med nya uppdateringar.
 6. Kontrollera uppdateringshistoriken:
  • När allt är klart, är det en bra idé att kolla igenom din uppdateringshistorik. Det gör du genom att klicka på “Visa uppdateringshistorik” i Windows Update-menyn. Det är lite som att bläddra igenom en dagbok, fast för din dators hälsa.

Och där har du det! En steg-för-steg guide för att hålla din Windows uppdaterad och i topptrim. Kom ihåg att regelbundet kolla efter uppdateringar för att hålla din dator säker och fungerande på bästa sätt. Lycka till!

Senaste Windows-uppdateringen

I januari 2024 släppte Microsoft viktiga säkerhetsuppdateringar för både Windows 11 och Windows 10, vilket markerar en ny era i operativsystemens utveckling. Dessa uppdateringar, specifikt KB5034123 för Windows 11 och KB5034203 för Windows 10, erbjuder inte bara förbättrad säkerhet utan också en rad nya funktioner och förbättringar. Att regelbundet installera dessa uppdateringar är kritiskt för att skydda din dator mot sårbarheter och för att dra nytta av de senaste teknologiska framstegen.

För Windows 11 (Version 22H2 och 23H2)

 • Uppdatering KB5034123 (OS Builds 22621.3007 och 22631.3007) släpptes den 9 januari 2024. Denna uppdatering innehåller kvalitetsförbättringar och löser bland annat problem med ActiveX-rullningsfält som inte fungerade i IE-läge, enheter som stängs av efter 60 sekunder vid användning av smartkort för autentisering, och vissa Wi-Fi-adapterproblem. Dessutom kommer uppdateringen med en ny och förbättrad väderupplevelse på låsskärmen​​.

För Windows 10 (Version 22H2)

 • Uppdatering KB5034203 (Build 19045.3992) introducerar en rad nya funktioner och förbättringar, inklusive ögonkontrollsysteminställningar som kan överföras till en ny enhet, förbättrade väderuppdateringar på låsskärmen, och åtgärder för olika problem som påverkar Internet Explorer-genvägar, Windows Management Instrumentation (WMI), och en del enkelfunktionsskrivare som felaktigt installerats som skannrar​​.

Det är viktigt att notera att från och med februari 27, 2024, kommer det inte längre att finnas valfria icke-säkerhetsförhandsversioner för Windows 11, version 22H2. Endast kumulativa månatliga säkerhetsuppdateringar kommer att fortsätta för de stödda utgåvorna av Windows 11, version 22H2​​.

Att hålla ditt Windows-operativsystem uppdaterat är nyckeln till en säker och effektiv datorupplevelse. Dessa uppdateringar säkerställer inte bara skydd mot de senaste hoten utan bidrar också till en smidigare och mer anpassningsbar användarupplevelse. För att få tillgång till de senaste uppdateringarna, gå regelbundet till Windows Update-sektionen i dina systeminställningar och låt ditt Windows vara så uppdaterat som möjligt.

Fixa Windows-problem

Att uppdatera Windows kan ibland kännas som att jonglera med digitala bollar – oftast går det bra, men ibland kan något tappa balansen. Om du upplever problem efter en uppdatering, som exempelvis en icke fungerande ActiveX-rullningslist i IE-läge, smartkortsikoner som inte visas, eller Wi-Fi-adapterproblem, finns det flera steg du kan ta för att få saker och ting på rätt köl igen.

Steg-för-steg guide för felsökning:

 1. Kontrollera de senaste säkerhetsuppdateringarna: Börja med att se till att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade. Ofta innehåller dessa uppdateringar fixar för just de problem du upplever.
 2. Starta om datorn: Ibland kan det vara så enkelt som en omstart. Det ger systemet en chans att “ta en paus” och starta om med de nya uppdateringarna på plats.
 3. Kör felsökaren: Windows har inbyggda felsökningsverktyg som kan hjälpa till att identifiera och åtgärda vanliga problem. Du hittar dessa verktyg i Inställningar under “Uppdatering och säkerhet”.
 4. Uppdatera drivrutiner: För problem med hårdvara, som Wi-Fi-adapterproblem, kan det hjälpa att uppdatera drivrutinerna. Detta kan göras genom Enhetshanteraren eller genom att besöka tillverkarens webbplats för de senaste drivrutinerna.
 5. Använd Systemåterställning: Om problemet startade efter en specifik uppdatering, kan du använda Systemåterställning för att gå tillbaka till en tidpunkt innan uppdateringen installerades.
 6. Sök hjälp online: Om problemen fortsätter, kan det vara dags att söka hjälp. Windows support, online-forum och hjälpsidor kan vara ovärderliga resurser. Där kan du ofta hitta personer som har haft liknande problem och hittat lösningar.

Ytterligare tips:

 • Var uppmärksam på felkoder: Om du får en specifik felkod, använd den för att söka efter specifika lösningar online. Kolla in Vanliga lösningar på Windows 11 fel
 • Håll dina program uppdaterade: Ibland kan kompatibilitetsproblem mellan Windows och tredjepartsprogram orsaka problem. Se till att alla dina program är uppdaterade.
 • Skapa säkerhetskopior: Innan du gör större ändringar eller uppdateringar, se till att du har säkerhetskopior av viktiga filer. Det kan rädda dig från oönskade överraskningar.

Att hantera problem efter Windows-uppdateringar behöver inte vara en huvudvärk. Med rätt verktyg och lite tålamod kan du snabbt komma tillbaka till en smidig och fungerande datorupplevelse.

Windows Support

Om problemen kvarstår och du behöver ytterligare hjälp, finns det flera sätt att kontakta Windows Support:

 1. Onlinehjälp: Besök Microsoft Support för att hitta guider, FAQ och community-forum.
 2. Live-chatt: Microsoft erbjuder chattstöd genom sin supportwebbplats.
 3. Telefonstöd: Du kan ringa Microsofts kundtjänst för mer personlig hjälp.
 4. Fjärrsupport: I vissa fall kan Microsofts tekniker fjärransluta till din dator för att direkt diagnostisera och lösa problem.

Kom ihåg att ha din enhets information och detaljer om problemet tillgängliga när du kontaktar supporten för en effektivare hjälp.

Om du fortfarande upplever problem, kan du få hjälp genom att besöka Microsofts supportwebbplats.

FAQ: Hur uppdaterar man Windows?

Q: Hur uppdaterar jag Windows 10 manuellt?

A: Gå till Inställningar → Uppdatering och säkerhet → Windows Update och klicka på “Sök efter uppdateringar”.

Q: Varför kan jag inte uppdatera Windows 10?

A: Kontrollera internetanslutningen, tillräckligt med lagringsutrymme, och om du har pågående uppdateringar som behöver starta om datorn.

Q: Hur installerar jag Windows 11-uppdateringar?

A: Samma som Windows 10: Inställningar → Uppdatering och säkerhet → Windows Update, sedan “Sök efter uppdateringar”.

Q: Hur länge tar det att uppdatera Windows?

A: Det varierar, men vanligtvis tar det mellan 10 minuter till flera timmar, beroende på uppdateringens storlek och din dators hastighet.

Q: Kan jag avbryta en Windows-uppdatering mitt i processen?

A: Det rekommenderas inte eftersom det kan orsaka problem med systemet. Om det är nödvändigt, använd “Starta om” eller “Stäng av” alternativ.

Q: Hur ställer jag in automatiska uppdateringar i Windows?

A: Gå till Inställningar → Uppdatering och säkerhet → Windows Update, klicka på “Avancerade alternativ” och välj hur du vill att uppdateringar ska installeras automatiskt.

Q: Vad ska jag göra om min dator inte startar efter en Windows-uppdatering?

A: Prova att starta i felsäkert läge och använd Systemåterställning. Om det inte hjälper, kontakta Microsoft Support.

Q: Hur tar jag bort en problematisk Windows-uppdatering?

A: Gå till Inställningar → Uppdatering och säkerhet → Windows Update → Visa uppdateringshistorik → Avinstallera uppdateringar, och välj den uppdatering du vill ta bort.

Q: Kan jag installera Windows-uppdateringar utan internet?

A: Ja, du kan ladda ner uppdateringarna på en annan enhet och använda ett USB-minne för att överföra och installera dem på din dator.

Avslutning och Tack

Vi har nu nått slutet av vår informativa guide om hur man uppdaterar Windows. Vårt mål har varit att förenkla detta ibland mystiska ämne och ge dig konkreta steg för att hålla ditt operativsystem i toppskick. Vi hoppas att denna artikel har varit en hjälpsam följeslagare när du har navigerat genom Windows-uppdateringsdjungeln.

Vi vill tacka dig för att du har ägnat tid åt att läsa vår artikel. Din nyfikenhet och vilja att förbättra din datoranvändning är värdefullt, och vi hoppas att vi har kunnat ge dig de verktyg du behöver för att uppdatera Windows med självförtroende.

Dela Din Kunskap och Bli en Del av Diskussionen

Vi uppmuntrar dig att dela med dig av din kunskap och erfarenhet när det gäller Windows-uppdateringar. Om du har kommentarer, frågor eller egna tips och knep, tveka inte att dela dem med andra läsare. Tillsammans kan vi göra Windows-uppdateringar till en enklare och roligare upplevelse för alla.

Slutligen, om du fann den här artikeln användbar, varför inte dela den med vänner och familj? Genom att sprida kunskap kan vi alla bidra till en smidigare datoranvändning för alla.

Tack igen för din tid och ditt engagemang. Fortsätt att utforska och lära dig, och låt oss tillsammans göra Windows-uppdateringar till en bris!

Tills nästa gång, må dina Windows-uppdateringar vara smidiga och bekymmersfria!


Nu när du läst Hur uppdaterar man Windows, kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar