Uppdaterad Information om Sekretess och Säkerhet på Snapchat (2024)

Av Håkan Persson

2024 är här och med det kommer ‘Sekretess och Säkerhet på Snapchat’, en uppdatering som är lika fräsch som en nyskuren gurka! Snapchat har inte bara peppat upp sina filter för att förvandla oss till intergalaktiska superhjältar, utan de har även skruvat upp säkerheten till stjärnornas nivå. Häng med för en exklusiv titt på de senaste, ultracoola förbättringarna. Tänk dig skydd för ditt konto som om det vore den digitala versionen av Fort Knox och säkerhetsfinesser som skulle få en hacker att svettas i sina fingerlösa handskar. Vår guide är din biljett till ett Snapchat-liv som inte bara är skoj, men också säkrare än en bankkassavalv!

Sekretess och Säkerhet på Snapchat (2024)

Sekretessinställningar på Snapchat

För att ge dig en uppdaterad och detaljerad översikt över sekretess och säkerhet på Snapchatt 2024, här är några nyckelpunkter från min forskning:

 1. Tillgång till Sekretessinställningar: För att komma åt dina sekretessinställningar på Snapchat, öppna appen, klicka på din Bitmoji eller profilikon i övre vänstra hörnet och välj sedan kugghjulsikonen (inställningar) i övre högra hörnet. Scrolla ner till avsnittet ‘VEM KAN…’ för att hitta de flesta av Snapchats sekretessinställningar​​.
 2. Hantera Vem som Kan Kontakta Dig: Under ‘VEM KAN…’ finns inställningen ‘Kontakta Mig’. Här kan du välja mellan ‘Alla’ (vilket innebär att vilken Snapchat-användare som helst, oavsett om du har lagt till dem som vän eller inte, kan skicka Snappar och Chats till dig) och ‘Mina Vänner’ (endast användare du lagt till som vänner kan kontakta dig direkt)​​.
 3. Hantera Vem som Kan Se Din Story: Du kan välja vem som får se dina Snapchat Stories med alternativen ‘Alla’, ‘Mina Vänner’ eller ‘Anpassad’, där du kan välja specifika vänner som får (eller inte får) se dina Stories. Kom ihåg att Stories är offentliga som standard, så om du föredrar mer privatliv, rekommenderas ‘Mina Vänner’ eller ‘Anpassad’​​.
 4. Hantera Vem som Kan Se Din Plats: Med Snapchats Snap Map-funktion kan du styra vem som ser din plats på Snap-kartan. Alternativen inkluderar ‘Mina Vänner’, ‘Endast Dessa Vänner’ (du kan välja specifika vänner som får se din plats) och ‘Spökläge’ (ingen kan se din plats, men du kan fortfarande se var dina vänner är)​​.
 5. Hantera Inställningar för Snabb Lägg Till: Om du föredrar att inte föreslås för andra eller se förslag själv, kan du stänga av funktionen ‘Snabb Lägg Till’ i sekretessinställningarna​​.
 6. Ytterligare Sekretessfunktioner: Det är viktigt att vara medveten om eventuell datadelning när du använder eller skapar linser med Snapchat Lens Studio. Kontrollera alltid sekretessinställningar och villkor när du interagerar med innehåll från tredje part på Snapchat​​.
 7. Översyn av Dina Inställningar Reguljärt: Eftersom Snapchat kan uppdatera sina sekretesspolicyer eller införa nya funktioner, är det en god vana att regelbundet granska dina inställningar​​.

Denna information ger en bra grund för att förstå och hantera dina sekretessinställningar på Snapchat 2024. Det är viktigt att regelbundet kontrollera dessa inställningar för att säkerställa att din Snapchat-upplevelse är både säker och angenäm.


Du som läser om Sekretess och Säkerhet på Snapchat (2024) är troligtvis också intresserad av:


Tvåfaktorsautentisering på Snapchat

Tvåfaktorsautentisering (2FA) på Snapchat är en väsentlig säkerhetsfunktion som skyddar ditt konto genom att verifiera din identitet varje gång du loggar in. Det finns olika metoder för att ställa in 2FA på Snapchat:

 1. Använda SMS-kod: Med denna metod skickas en tidsbaserad verifieringskod via SMS till den mobiltelefon som är länkad till ditt Snapchat-konto. När du loggar in, kommer du att behöva ange denna kod tillsammans med ditt lösenord​​.
 2. Använda en Autentiseringsapp: Detta ger ett starkare säkerhetslager. Du kan länka ditt Snapchat-konto till en autentiseringsapp som Google Authenticator eller Duo. Dessa appar genererar engångskoder som endast fungerar en kort tid och som du behöver ange vid inloggning​​​​.
 3. Använda en Återställningskod: Det är också viktigt att skapa en återställningskod som kan användas för att logga in om du förlorar åtkomsten till din telefon eller autentiseringsapp. Denna kod genereras i Snapchat-inställningarna och bör noteras ner och förvaras på en säker plats​​​​.

För att ställa in 2FA på Snapchat:

 • Öppna Snapchat och tryck på din Bitmoji i övre vänstra hörnet.
 • Gå till Inställningar (kugghjulsikonen) i övre högra hörnet.
 • Välj “Tvåfaktorsautentisering” och följ sedan instruktionerna för den metod du väljer.

Det är viktigt att notera att 2FA inte bara lägger till ett extra säkerhetslager utan också skyddar mot obehörig åtkomst till ditt konto. Genom att använda en kombination av något du vet (ditt lösenord) och något du har (din telefon eller autentiseringsapp), minskar du risken för att någon obehörig ska kunna logga in på ditt konto.

Hantering av Känslig Information på Snapchat

när det kommer till Sekretess och Säkerhet på Snapchat har de infört en ny funktion för att hantera känslig personlig information i enlighet med California Privacy Rights Act (CPRA), vilket ger användare i Kalifornien och andra delar av USA möjlighet att begränsa användningen av sin personliga information, inklusive exakt geolokalisering. Här är några detaljer:

 1. Ny Sekretessinställning: Snapchat har lagt till en ny sekretessinställning som möjliggör för användare baserade i Kalifornien att bättre skydda sin känsliga personliga information. Detta är en del av Snapchats anpassning för att följa med CPRA, som trädde i kraft den 1 januari 2023​​.
 2. Kaliforniens Sekretesslagar: CPRA bygger på den tidigare California Consumer Privacy Act (CCPA) från 2018 och introducerar nya krav för företag gällande datalagringspraxis, datadelning och kategorin “känsliga data”. Användare har rätt att inte bara veta vem som samlar in deras information, utan också att kunna komma åt, korrigera, radera och överföra den samt att stoppa försäljning och delning av deras personliga information​​.
 3. Tillämpning Utanför Kalifornien: Intressant nog visas inställningen för att “Begränsa användningen av känslig personlig information” i Snapchat-appen för alla användare i USA, även de som inte bor i Kalifornien. Dock är det endast användare i Kalifornien som funktionen är aktiv för​​.
 4. Användarvänligt Gränssnitt: Till skillnad från andra sociala medier där sekretessinställningarna kan vara svåra att hitta och ofta flyttas runt, är Snapchats nya sekretessfunktion relativt lätt att hitta. Alla appens inställningar är tillgängliga från en huvudskärm, organiserade i sektioner​​.
 5. Hantering av Information enligt Snapchats Sekretesspolicy: Snapchat samlar in olika typer av information, inklusive bildmetadata, geolokalisering och enhetsinformation. Denna information används bland annat för att utveckla, förbättra och leverera tjänster, personalisera annonsering och lägga till kontext till Snapchat-upplevelsen​

Det är viktigt för användare att vara medvetna om dessa inställningar och att regelbundet granska dem för att säkerställa att deras personliga information hanteras på ett sätt som de är bekväma med.

Support för Psykisk Hälsa på Snapchat

Snapchats funktion “Here For You” är ett viktigt steg för att erbjuda stöd till användare som upplever psykisk eller känslomässig kris. Den här funktionen visar säkerhetsresurser från lokala experter när Snapchattare söker efter ämnen relaterade till ångest, depression, stress, sorg, självmordstankar och mobbning​​​​.

När användare söker efter ett specifikt ämne, till exempel ångest, kommer de att få resultat som innehåller en serie videor som fokuserar på hur man hanterar ångest. Dessa videor kommer från specialister, så informationen är pålitlig. Detta gäller både för personer som lider av dessa problem och för dem som vill hjälpa vänner som kämpar, ofta i tystnad​​.

Snapchat introducerade “Here For You” för att vara proaktiva i att erbjuda stöd inuti appen till användare som kan uppleva en psykisk hälsokris eller är nyfikna på att lära sig mer om dessa frågor och hur de kan hjälpa vänner som hanterar dem​​.

Denna funktion reflekterar Snapchats åtagande att hjälpa till att göra en positiv inverkan på livet för människor som använder deras plattform, och återspeglar deras värderingar och produktfilosofi som fokuserar på integritet, säkerhet och välbefinnande för deras community​​.

Säker Användning på Snapchat

Snapchat har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa en säker användning av sin tjänst, särskilt med fokus på att skydda tonåringar och unga vuxna. Här är några av de rekommendationer och funktioner som Snapchat har implementerat för att öka säkerheten för sina användare:

 1. Aldrig Dela Lösenord: Snapchat rekommenderar starkt att aldrig dela ditt lösenord med någon, inklusive Snapchat-representanter. Ett Snapchat-representant kommer aldrig att fråga efter ditt lösenord, eftersom de inte behöver det för att hjälpa dig​​.
 2. Kontrollera Sekretessinställningar: Användare uppmanas att kontrollera sina sekretessinställningar för att bestämma vem som kan skicka Snappar till dem, se deras Stories, eller se deras plats på Snap Map​​.
 3. Välj Ett Starkt Lösenord: Snapchat rekommenderar att välja ett lösenord som är minst 8 tecken långt, inte innehåller personlig information som ditt namn, användarnamn, telefonnummer eller födelsedag, och innehåller en blandning av siffror, symboler samt stora och små bokstäver​​.
 4. Verifiera Din E-post och Mobilnummer: Det är viktigt att verifiera att den e-postadress och mobilnummer som är kopplade till ditt konto är korrekta i Snapchats inställningar​​.
 5. Sätt Upp Tvåfaktorsautentisering: Tvåfaktorsautentisering är en valfri säkerhetsfunktion som gör ditt konto säkrare genom att verifiera att det verkligen är du som loggar in på ditt Snapchat-konto​​.
 6. Ny Teknologi och Funktioner för Tonåringsskydd: Snapchat har introducerat nya funktioner och teknologier för att skydda tonåringar från potentiella online-risker. Detta inkluderar nya varningar i appen och starkare skydd för att lägga till vänner, särskilt för användare i åldern 13-17 år​​.
 7. Familjecentret på Snapchat: Familjecentret hjälper föräldrar att få mer insikt i vilka deras tonåringar är vänner med på Snapchat och vem de har kommunicerat med, samtidigt som de respekterar tonåringarnas integritet och självständighet​​.
 8. Utbildning om Vanliga Online-Risker: Snapchat använder sin plattform för att utbilda unga människor om vanliga online-risker, som catfishing och finansiell sextortion, och tillhandahåller viktiga resurser som hjälplinjer för hjälp​​.

Hur hanterar Snapchat din data

Snapchat hanterar användardata genom att erbjuda möjligheten att ladda ner den information som lagras om dem. Användare kan begära och ladda ner en kopia av deras data direkt från Snapchat. Denna funktion ger användare insikt i vilken information Snapchat samlar in och lagrar, inklusive deras aktiviteter, meddelanden och annan information som är kopplad till deras konto.

Detta möjliggör för användarna att ha större kontroll och insyn i deras personliga information och hur den hanteras av plattformen. För mer detaljerad information om hur Snapchat hanterar data, inklusive dess sekretesspolicy och användarvillkor, kan användarna hänvisas till Snapchats officiella support- och hjälpsidor.

Family Center på Snapchat

Snapchat Family Center, lanserad 2022, är en funktion som ger föräldrar insikt i vem deras tonåringar kommunicerar med på Snapchat, samtidigt som tonåringarnas integritet respekteras. Föräldrar kan använda Family Center för att se vilka vänner eller grupper deras tonåringar har chattat med under de senaste sju dagarna, utan att avslöja det faktiska innehållet i konversationerna. Föräldrarna kan också se en komplett lista över gruppmedlemmar i gruppchattar som tonåringen deltar i, samt en komplett lista över tonåringens befintliga vänner och nyligen tillagda vänner​​.

Family Center har utökats med nya funktioner för att ge föräldrar mer synlighet och ytterligare möjligheter att ha produktiva samtal om online-säkerhet. Föräldrar kan nu se sina tonåringars sekretess- och säkerhetsinställningar direkt i Snapchat, vilket ger dem insyn i vem tonåringarna delar sina Stories med och vem de kan kontaktas av på Snapchat. Föräldrarna kan också se om deras tonåring delar sin plats med vänner på Snap Map. Dessutom ger den senaste uppdateringen av Family Center föräldrar mer kontroll över tonåringarnas användning av My AI, Snapchats AI-drivna chattbot​​​​.

Family Center är utformat för att återspegla dynamiken i verkliga relationer mellan föräldrar och tonåringar, där föräldrar har insikt i vilka deras tonåringar umgås med, men respekterar deras personliga kommunikation. Funktionen är utvecklad i nära samarbete med familjer och experter inom online-säkerhet​​.

För att aktivera Content Controls, behöver föräldrarna ha ett befintligt Family Center inställt med sin tonåring. Genom dessa kontroller kan föräldrar filtrera bort Stories från utgivare eller skapare som kan ha identifierats som känsliga eller suggestiva​​.

Skydd mot Missbruk på Snapchat

Snapchat har flera funktioner och resurser för att skydda sina användare mot missbruk och olagligt innehåll:

 1. Rapportera Missbruk eller Olagligt Innehåll: Användare kan rapportera missbruk på Snapchat, inklusive trakasserier, mobbning, utpressning och andra säkerhetsproblem. För att rapportera en Snap eller en Story, håll ned den och välj ‘Rapportera Snap’. Du kan rapportera olika typer av innehåll på Snapchat på detta sätt, inklusive direkta Snappar, Mina Stories, delade Stories, offentliga användarstories, Snappar på Snap Map och Snappar på Spotlight​​.
 2. Rapportera en Offentlig Profil: Om du vill rapportera en offentlig profil på Snapchat, gå till den offentliga profilen som du vill rapportera, tryck på [Image 1] överst, tryck på ‘Rapportera’ och välj sedan anledningen till att du rapporterar profilen och tryck på ‘Skicka’​​.
 3. Rapportera ett Snapchat-Konto eller Chatmeddelande: För att rapportera någons Snapchat-konto, öppna chattsidan, tryck och håll på Snapchattarens namn, tryck på ‘Hantera vänskap’ och tryck på ‘Rapportera’. För att rapportera ett chattmeddelande, tryck och håll på meddelandet du vill rapportera och tryck sedan på ‘Rapportera’​​.
 4. Säkerhets- och Säkerhetscentret: Snapchat har ett särskilt säkerhets- och säkerhetscenter där användare kan hitta information och resurser om hur man håller sig säker på Snapchat och hur man rapporterar säkerhetsproblem​​.
 5. Nya Skyddsfunktioner för Gemenskapen: Snapchat introducerar nya funktioner för att skydda 13-17-åringar från potentiella online-risker. Dessa funktioner är utformade för att förhindra oönskade interaktioner eller potentiellt riskfyllda kontakter, inklusive in-app-varningar och starkare skydd för att lägga till vänner​​.

Skärmdumpar på Snapchat

Snapchat påminner sina användare om att mottagarna av deras Snappar kan ta skärmdumpar. Detta inkluderar användning av skärmdumpningsfunktioner på enheten, skärminspelningsverktyg och till och med att ta en bild av skärmen med en annan telefon eller kamera. Snapchat kan ibland upptäcka när en skärmdump tas eller skärminspelning används medan du tittar på dina Snappar och kommer att försöka meddela dig om detta. Dock är detta inte felfritt​​.

När du använder Snapchat, antingen i appen eller på webben, är det viktigt att komma ihåg att användare som ser dina Snappar, Chats och annat innehåll alltid kan spara och kopiera det. Därför är det bäst att inte skicka meddelanden eller dela innehåll som du inte skulle vilja att någon sparar eller delar​​.

Kontakta Snapchats Support

När du stöter på problem med Snapchat eller har frågor som behöver svar, är Snapchats supportteam redo att hjälpa dig, fråga dem gärna om sekretess och säkerhet på Snapchat.

Här är några steg för hur du kan kontakta dem och få den hjälp du behöver:

 1. Besök Snapchats Supportcenter: Det första steget är att gå till Snapchats Supportcenter på deras webbplats. Här hittar du en omfattande FAQ-sektion som täcker de vanligaste frågorna och problemen. Du kan nå detta genom att besöka Snapchat Support.
 2. Använd Sökfunktionen: På supportsidan finns en sökfunktion där du kan skriva in specifika frågor eller ämnen. Detta kan ofta ge dig omedelbara svar eller vägleda dig till relevanta artiklar.
 3. Välj En Kategori: Om du inte hittar svaret via sökfunktionen, bläddra igenom de olika kategorierna på supportsidan. Dessa kategorier är indelade efter ämnen som säkerhet och säkerhet, användning av Snapchat, kontoproblem, och mycket mer.
 4. Kontakta Supportteamet Direkt: Om din fråga eller ditt problem inte täcks i FAQ eller supportartiklarna, kan du behöva kontakta Snapchats supportteam direkt. Detta kan ofta göras genom Snapchats kontaktformulär på supportwebbplatsen. Välj det problem som bäst beskriver ditt och följ instruktionerna för att skicka en förfrågan.
 5. Använd Snapchat-appen: Vissa problem eller frågor kan också rapporteras direkt via Snapchat-appen. Detta görs vanligtvis genom att gå till din profil, öppna inställningar och bläddra ner till ‘Support’-avsnittet där du kan välja ‘Jag behöver hjälp’ eller liknande alternativ.
 6. Vänta på Svar: Efter att du har skickat din förfrågan, var tålmodig och vänta på ett svar från Snapchats supportteam. De arbetar hårt för att svara på alla förfrågningar så snabbt som möjligt.

Kom ihåg att när du kontaktar Snapchat, är det alltid bra att vara så specifik som möjligt i din förfrågan och inkludera all relevant information som kan hjälpa dem att lösa ditt problem snabbare.

FAQ: Uppdaterad Information om Sekretess och Säkerhet på Snapchat (2024)

Hur Aktiverar Jag Tvåfaktorsautentisering på Snapchat 2024?

Gå till Inställningar i Snapchat-appen, välj ‘Tvåfaktorsautentisering’ och följ instruktionerna för att sätta upp antingen SMS-baserad autentisering eller en autentiseringsapp.

Kan Jag Kontrollera Vem som Ser Min Snapchat-Story 2024?

Ja, i Story-inställningarna kan du välja mellan ‘Alla’, ‘Mina Vänner’ eller ‘Anpassad’ för att kontrollera vem som kan se din Story.

Hur Skyddar Snapchat Min Personliga Information 2024?

Snapchat använder kryptering och diverse sekretessinställningar, och låter användare begränsa vem som kan se deras innehåll och plats.

Vad är Snapchat Family Center och Hur Fungerar Det?

Family Center är en funktion för föräldrar att övervaka sina tonåringars aktiviteter på ett sätt som respekterar deras integritet, inklusive att se vänlistor och nyligen tillagda vänner.

Kan Någon Screenshota Min Snap Utan Att Jag Får En Notifikation?

Snapchat försöker varna när skärmdumpar tas, men det är inte alltid säkert. Tänk på vad du delar, då mottagare kan använda olika metoder för att spara innehåll.

Hur Rapporterar Jag Missbruk eller Olagligt Innehåll på Snapchat?

Använd rapporteringsfunktionen i appen genom att hålla nere på en Snap, Story eller ett konto och välja ‘Rapportera’, eller använd rapporteringsformuläret på Snapchats webbsida.

Vilka Nya Sekretessfunktioner Har Snapchat Lagt Till 2024?

Snapchat har infört förbättrade sekretessinställningar, inklusive möjligheten för föräldrar att se och hantera sina tonåringars sekretess- och säkerhetsinställningar genom Family Center.

Avslutning och Tack

Och därmed är vi framme vid slutet av vår omfattande guide om “Uppdaterad Information om Sekretess och Säkerhet på Snapchat (2024)”. Vårt mål har varit att tillhandahålla dig med djupgående insikter och användbara tips för att navigera genom Snapchats värld på ett säkrare och mer medvetet sätt. Vi hoppas att denna information har varit värdefull för dig och att den hjälper dig att använda Snapchat på ett tryggare och mer ansvarsfullt sätt.

Tack för att du läst vår guide. Ditt intresse och din vilja att lära dig mer om digital säkerhet är avgörande för att skapa en säkrare och mer informerad digital miljö.

Dela Din Erfarenhet och Delta i Samtalet

Vi värdesätter din feedback! Har du ytterligare frågor, kommentarer eller egna erfarenheter relaterade till sekretess och säkerhet på Snapchat, är du välkommen att dela dem. Din input är ovärderlig, inte bara för oss utan även för andra användare.

Vi uppmuntrar dig att dela denna guide med andra. Genom att sprida kunskap bidrar du till en ökad medvetenhet och säkerhet inom digitala plattformar.

Ett stort tack för din tid och ditt intresse. Kom ihåg, genom att dela din kunskap bidrar du inte bara till din egen digitala säkerhet, utan även till hela communityns välbefinnande. Kommentera, dela och fortsätt att vara nyfiken!

Tills vi ses igen, önskar vi dig en säker och givande upplevelse på Snapchat!


Nu när du läst om Sekretess och Säkerhet på Snapchat kanske du också vill läsa om:

Lämna en kommentar