Du kanske någon gång har funderat, vad är HTTPS egentligen?
Det och mycket annat är vad vi ska förklara idag.
Vad är HTTPS?
HTTPS står för Hyper Text Transfer Protocol Secure. Det är en säkrare version av HTTP (Hyper Text Transfer Protocol), det protokoll som man använder för att skicka och ta emot data över internet.
Vad används HTTPS för?
HTTPS är till för att säkra kommunikationen mellan en webbläsare (klienten) och den server där webbplatsen är placerad. Detta uppnås genom att använda kryptering, som skyddar data som skickas mellan klient och server.
Här är några specifika användningsområden
Säkra transaktioner
HTTPS är viktigt för alla webbplatser som hanterar känslig användarinformation, som finansiella transaktioner, online-shopping, internetbank, och tjänster som kräver att användare loggar in med lösenord. Genom att kryptera data som går mellan användaren och webbplatsen skyddar HTTPS denna information från att bli avlyssnad eller manipulerad.
Skydda integriteten
HTTPS skyddar också användarens integritet genom att säkerställa att ingen annan än webbplatsen kan se vad användaren gör. Detta är särskilt viktigt på webbplatser som sociala medier, e-posttjänster, och andra tjänster som hanterar personlig och privat information.
Förbättra sökmotorrankning
Google har börjat prioritera webbplatser som använder HTTPS i dess sökresultat. Detta innebär att att använda HTTPS kan hjälpa en webbplats att komma högre upp i sökresultaten. Vilket i regel bör öka trafiken till webbplatsen.
Öka användarnas förtroende
Användare blir allt mer medvetna om säkerhetsriskerna på internet, och många letar efter HTTPS i adressfältet innan de litar på en webbplats med deras information. Att använda HTTPS kan hjälpa till att bygga förtroende med användare och uppmuntra dem att använda en webbplats eller tjänst.
Autentisering
HTTPS inkluderar en process för att autentisera servern, vilket innebär att det säkerställer att du kommunicerar med den webbplats du tror att du kommunicerar med. Detta skyddar mot så kallade “man-in-the-middle”-attacker, där en illasinnad aktör försöker att avlyssna eller ändra kommunikationen mellan din webbläsare och webbplatsen.
Sammanfattningsvis använder man HTTPS för att skydda användarnas information och integritet, förbättra webbplatsers synlighet och trovärdighet, och säkerställa att kommunikationen mellan webbläsare och webbservrar är säker och autentiserad.
Vad är skillnaden mellan HTTP och HTTPS?
Huvudskillnaden mellan HTTP och HTTPS är säkerheten. HTTPS använder SSL (Secure Sockets Layer) eller TLS (Transport Layer Security) protokoll för att kryptera kommunikationen mellan din webbläsare och webbplatsen du besöker. Detta betyder att all information som överförs mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad. Vilket gör det mycket svårare för någon att avlyssna, stjäla eller ändra den informationen.
När du besöker en webbplats som använder HTTPS kommer du vanligtvis att se en liten låsikon i adressfältet på din webbläsare. Detta indikerar att kommunikationen mellan din webbläsare och webbplatsen är säker. I många webbläsare kan du klicka på detta låsikon för att visa webbplatsens SSL- eller TLS-certifikat, vilket ger ytterligare information om webbplatsens säkerhet.
Användning av HTTPS har blivit standard på internet, särskilt för webbplatser som hanterar känslig information, som lösenord, kreditkortsinformation eller personuppgifter. Google Chrome och många andra webbläsare varnar nu användare om de besöker en webbplats som inte använder HTTPS.
Vem skapade det?
Netscape utvecklade först HTTPS under mitten av 1990-talet för att deras Netscape Navigator-webbläsare. Det var en del av företagets insatser för att göra webben säkrare för e-handelstransaktioner. De introducerade också SSL (Secure Sockets Layer), ett protokoll som ligger till grund för HTTPS, vilket möjliggör säker och krypterad kommunikation över nätverk.
Vad finns det för alternativ?
HTTPS är standarden för säker webbtrafik, och dess roll som sådan gör att det egentligen inte finns några direkta alternativ. HTTPS bygger på HTTP (Hypertext Transfer Protocol) och lägger till SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) för att skapa en säkrare anslutning.
Men det finns andra protokoll för säker dataöverföring på internet, även om de inte är direkta ersättningar för HTTPS. Här är några exempel:
- FTP över SSL/TLS (FTPS): FTPS är en utvidgning av det vanliga filöverföringsprotokollet (FTP) som lägger till stöd för SSL/TLS. FTPS används för säker filöverföring över internet.
- SSH (Secure Shell): SSH är ett protokoll för att säkert ansluta till fjärrservrar. Det används ofta för administrativa uppgifter och filöverföringar.
- SFTP (SSH File Transfer Protocol): SFTP är en säker metod för filöverföring som använder SSH för att kryptera överföringarna.
- IPsec (Internet Protocol Security). IPsec är en samling protokoll för att säkra internetprotokollkommunikation genom att autentisera och kryptera varje IP-paket i en dataström.
- VPN (Virtual Private Network): En VPN skapar en säker tunnel mellan din enhet och internet. Den krypterar all din webbtrafik och skyddar den från avlyssning.
Sammanfattningsvis, även om det inte finns några direkta alternativ till HTTPS för säker webbtrafik, finns det andra protokoll och tekniker för att säkert överföra data över internet.
Vad används HTTPS för?
Både HTTP och HTTPS används för att definiera hur meddelanden formateras och överförs, och vad webbservrar och webbläsare ska göra med olika kommandon.
Vem skapade HTTPS?
Netscape utvecklade HTTPS på 1990-talet.
Se också: