Vanliga frågor om Snapchat – FAQ

By Håkan Persson

Snapchat är en sociala medier app som låter användare skicka bilder och videor till varandra som “försvinner” efter att de har sett dem. Dessa bilder eller videor kallas “snaps.” Snapchat är mest känt för detta tidsbegränsade format. Även om det också har infört funktioner som tillåter användare att spara sina snaps i en “minnen” avsnitt.

Snapchat funktioner

Utöver snaps, har Snapchat även funktioner som “Stories,” som låter användare posta snaps till en feed som kan ses av alla deras vänner under en 24-timmars period. Appen har också inbyggda AR (augmented reality) funktioner, som heter “lenses,”. Dessa lägger till roliga effekter och filter på användarnas ansikten.

Snapchat har också en funktion kallad “Discover”. Med den kan användare kan utforska innehåll från varumärken och publicister, samt nyheter och andra offentliga berättelser.

En annan unik funktion är Snap Map, som visar användares geografiska plats på en interaktiv karta, såvida de inte väljer att vara i “Ghost Mode”.

Hur skapar jag ett konto på Snapchat?

 1. Ladda ner Snapchat-appen. Först och främst måste du ladda ner Snapchat-appen från antingen Google Play Store för Android-enheter eller Apple App Store för iOS-enheter.
 2. Öppna appen. När du har laddat ner appen, klicka på den för att öppna den.
 3. Klicka på “Registrera”. På startskärmen ser du två alternativ – “Logga in” och “Registrera”. Om du är ny på Snapchat, klicka på “Registrera”.
 4. Fyll i dina uppgifter. Snapchat kommer att be dig om att fylla i din födelsedag, ett användarnamn, ett lösenord och ett telefonnummer eller e-postadress. Välj ett användarnamn som du vill associera med ditt konto. Kom ihåg att ditt användarnamn inte kan ändras senare.
 5. Verifiera ditt konto. För att säkerställa att du är en riktig person, kan Snapchat be dig att utföra en enkel uppgift, som att identifiera bilder med ett specifikt objekt.
 6. Lägg till vänner. När ditt konto är skapat, kommer Snapchat att föreslå att du lägger till vänner. Du kan söka efter specifika användarnamn, lägga till vänner från din kontaktlista, eller använda Snapcode (en unik QR-kod) för att lägga till vänner.

Kom ihåg, som med alla sociala medier plattformar, är det viktigt att du alltid säkerställer din integritet och skyddar dina personuppgifter när du skapar ett konto och interagerar med andra på plattformen.

Vad är en Snapkod och hur använder jag den?

En Snapcode är en unik QR-kod som Snapchat ger varje användare. Med Snapcode kan du enkelt lägga till nya vänner på Snapchat, länka till webbplatser, eller till och med öppna vissa innehåll i appen. Varje Snapcode består av en serie prickar och din profilbild i mitten.

Så här använder du en Snapcode:

 • För att lägga till vänner. Om du har en fysisk Snapcode framför dig (t.ex. på en affisch, visitkort eller skärm), öppna appen och rikta kameran mot Snapcoden. Håll din finger nedtryckt på skärmen för att skanna koden, och Snapchat kommer automatiskt att lägga till personen som en vän.
 • För att använda en Snapcode från ditt fotoalbum. Om någon har skickat dig en Snapcodebild via text eller e-post, kan du också lägga till dem som vän genom din kamerarulle. För att göra det, gå till din profilskärm i Snapchat och klicka på ‘Lägg till vänner’ > ‘Lägg till genom Snapcode’. Välj sedan Snapcodebilden från ditt fotoalbum.
 • För att dela din egen Snapcode. Gå till din profilskärm och du ser din Snapcode där. Du kan ta en screenshot av detta och dela den med vänner, eller klicka på ‘Dela Snapcode’ för att direkt skicka den till andra.
 • För att länka till en webbplats. Vissa Snapcodes kan länka till webbplatser. Skanna bara koden som du skulle för att lägga till en vän, och Snapchat kommer automatiskt att öppna webblänken i appens inbyggda webbläsare.

Kom ihåg att aldrig dela din Snapcode med någon du inte litar på, eftersom den ger människor möjlighet att lätt lägga till dig som vän på Snapchat.

Kan jag spara Snaps innan jag skickar dem?

Ja, det kan du. Efter att du tagit en Snap kan du spara den innan du skickar den. Det finns en nedåtpil-ikon i nedre vänstra hörnet av skärmen. Genom att klicka på den, sparas din Snap till “Memories”. Vilket är en personlig samling av Snaps och Stories inuti Snapchat-appen. Dessutom, om du vill spara den till din enhets kamerarulle, gå till “Memories”, välj din Snap, tryck på trepunktsmenyn, och välj sedan “Exportera Snap”.

Hur fungerar Snapchat-poängen?

Snapchat-poängen är ett tal som visas på din profil i Snapchat-appen. Det representerar det totala antalet Snaps du har skickat och mottagit. Varje gång du skickar en Snap eller öppnar en Snap, ökar din poäng med en punkt. Dock får du inte poäng för att skicka eller ta emot Chats (textmeddelanden). Du får inte heller poäng när du postar eller tittar på Stories.

Poängen används i huvudsak för att visa hur aktiv du är på appen. Du kan se din poäng genom att dra ner på kamera-skärmen i Snapchat-appen, och den kommer att visas bredvid ditt användarnamn. Din “Snap-poäng” kan ses av dina vänner om du har aktiverat detta i dina sekretessinställningar.

Kolla även in: Så Låser Du Upp Ditt Snapchat-Konto: En Guide från en IT-Expert

Vad är Bitmoji och hur kan jag använda det med Snapchat?

Bitmoji är en app som tillåter dig att skapa personliga emojis eller “mini-me” avatarer. Dessa avatarer kan anpassas för att likna dig med olika hårstilar, ansiktsdrag, kläder, och mer.

När du har skapat en Bitmoji, kan du använda den i olika sociala medier appar, inklusive Snapchat. Bitmoji integreras smidigt med Snapchat och kan användas i chattsamtal, på din Snap Map, i dina Snaps, och till och med som en del av din Snapcode.

Så här kan du använda Bitmoji med Snapchat:

 1. Skapa en Bitmoji. Ladda ner Bitmoji-appen från App Store eller Google Play, skapa ett konto och följ instruktionerna för att designa din avatar.
 2. Koppla Bitmoji med Snapchat. Öppna Snapchat, klicka på din profilbild i övre vänstra hörnet, och sedan på Bitmoji-ikonen. Välj “Link Bitmoji” om du redan har skapat en. Om du inte har en Bitmoji kommer Snapchat att guida dig till Bitmoji-appen.
 3. Använda Bitmoji i Snaps. När du tar en Snap, klicka på Bitmoji-ikonen på höger sida för att lägga till Bitmoji-stickers.
 4. Använda Bitmoji i Chats. När du skriver ett meddelande i Chats, klicka på Bitmoji-ikonen till vänster om textrutan för att skicka Bitmoji-stickers.
 5. Bitmoji på Snap Map. Din Bitmoji-avatar kommer också att visas på Snap Map, och kommer att uppdateras med olika aktiviteter och uttryck beroende på vad du gör, var du är, och vilken tid det är.

Kom ihåg att du kan ändra din Bitmoji när som helst genom att gå till Bitmoji-appen och redigera din avatar. Ändringarna kommer att synkroniseras med Snapchat.

Hur får man fler följare på Snapchat?

Att öka din följarskara på Snapchat kan ta lite tid och kräver konsekvent ansträngning. Här är några tips för att få fler följare:

 • Dela din Snapcode: Din Snapcode är en QR-kod som människor kan skanna för att lägga till dig som vän på Snapchat. Dela den på dina andra sociala medier, din webbplats, din e-postsignatur och var som helst du interagerar online.
 • Länkar: Länka ditt Snapchat-konto till dina andra sociala medier-konton och uppmana dina följare på dessa plattformar att följa dig på Snapchat.
 • Skapa intressant innehåll: Som med alla sociala medier, kommer människor att följa dig om de tycker att ditt innehåll är intressant, underhållande eller användbart. Försök att hitta en unik vinkel eller nisch och skapa regelbundet innehåll som appellerar till dina följare.
 • Använd Snap Map: Om du är bekväm med det kan du dela din plats på Snap Map, vilket kan öka din synlighet för andra Snapchat-användare.
 • Samarbeta med andra: Om du kan, försök att samarbeta med andra Snapchat-användare eller influencer. Detta kan innebära att göra gästutseenden i varandras Stories, eller att ge varandra shoutouts.
 • Använd Snapchat’s funktioner till fullo: Använd Snapchat’s olika funktioner som Stories, Filters, och Lenses för att göra ditt innehåll mer engagerande.
 • Engagera dina följare: Svara på meddelanden från dina följare och engagera dem i konversation. Du kan också skapa interaktivt innehåll, som frågesporter eller anpassade filter, för att uppmuntra dina följare att interagera med ditt innehåll.

Se även våra andra artiklar:

Lämna en kommentar