Vad kan man använda sin datorskärm till? 5 – Finurliga idéer

Av Håkan Persson

En datorskärm, eller monitor, har en grundläggande funktion: att visa information från din dator. Men det finns också många andra kreativa och produktiva sätt att använda din datorskärm på. Här är några finurliga idéer:

Digital konstgalleri:

För konstälskare kan en datorskärm förvandlas till ett digitalt konstgalleri. Det finns webbplatser och appar som tillåter dig att visa konst på skärmen när du inte använder den. Det är ett utmärkt sätt att hålla skärmen dynamisk och intressant, och det kan också vara en stor samtalsstartare.

Så här gör du ett digitalt konstgalleri med din datorskärm

Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig komma igång:

  1. Samla konst:

Det första steget är att hitta och samla den konst du vill visa. Detta kan inkludera digitala konstverk, fotografier, eller till och med dina egna skapade bilder. Det finns många online-resurser för att hitta gratis konst, inklusive Creative Commons-sajter och online-museer.

  1. Organisera dina bilder:

När du har samlat dina konstverk, organisera dem i en specifik mapp på din dator. Du kan även underindela dem i olika mappar baserade på konstnär, stil, eller någon annan kategori som är meningsfull för dig.

  1. Använd skärmsläckare eller bakgrundsbilder:

De flesta operativsystem erbjuder möjligheten att använda en samling bilder som en roterande skärmsläckare eller bakgrundsbild. I inställningarna för skärmsläckare eller skrivbordsbakgrund, välj alternativet att använda en bildmapp och navigera sedan till mappen där du lagrade dina konstbilder.

För Windows-användare:

Gå till Kontrollpanelen, välj “Utseende och anpassning” och sedan “Anpassning”.
Klicka på “Skrivbordsbakgrund” och navigera till mappen där du har sparade bilder.
Välj bilderna du vill ha och ställ in dem för att ändra på en tidslinje som du väljer.
För macOS-användare:

Gå till Systeminställningar och välj “Skrivbord & Skärmsläckare”.
Under fliken “Skrivbord”, navigera till mappen där du har sparade bilder.
Välj bilderna och kryssa i rutan som säger “Ändra bild” och ställ in tidsintervall.

  1. Använd en digital ramprogramvara:

Det finns programvaror och appar som låter dig visa konst på skärmen när du inte använder den. Exempel inkluderar Electric Sheep och John’s Background Switcher. Dessa program låter dig skapa ett dynamiskt digitalt konstgalleri som ständigt ändras.

  1. Titta och njut:

När allt är inställt, är allt du behöver göra att sitta tillbaka och njuta av ditt digitala konstgalleri. Du kan justera inställningarna när du vill, lägga till nya konstverk i din samling, eller ändra hur ofta konstverken roterar.

Att skapa ett digitalt konstgalleri med din datorskärm är ett utmärkt sätt att njuta av konst under hela dagen, hålla din skärm intressant och dynamisk, och det kan även vara en stor samtalsstartare.

Fjärrarbete och videokonferenser:

Om du arbetar hemifrån eller har distansmöten, kan du använda din datorskärm för att ansluta till ditt arbetsplatsnätverk eller för att delta i videokonferenser. Om du har en stor skärm eller flera skärmar kan du ha flera fönster öppna samtidigt, vilket gör multitasking mycket enklare.

Gamingstation:

För gamers kan en datorskärm bli centrum för en högkvalitativ gamingstation. Många moderna skärmar erbjuder funktioner som hög upplösning, snabba uppdateringshastigheter och låg input-lag, vilket är viktigt för en optimal spelupplevelse.

Dual Monitor Setup:

Att använda två skärmar samtidigt kan dramatiskt öka din produktivitet. Du kan ha ditt arbetsmaterial på den ena skärmen, och din e-post, sociala medier eller andra applikationer på den andra. Det är ett utmärkt sätt att hålla koll på flera saker samtidigt.

Som en TV:

Med rätt kabelanslutningar och strömmande tjänster kan din datorskärm också fungera som en TV. Det är ett praktiskt sätt att titta på dina favoritfilmer, serier eller videor, särskilt om du bor på en mindre plats eller om du vill spara pengar på att inte köpa en separat TV. Se också vår hela guide på detta: Hur man Använder en TV som en datorskärm.

Slutsats

Din datorskärm är mer än bara en enhet för att visa information från din dator. Det är en mångsidig plattform som kan anpassas och användas på många kreativa och produktiva sätt. Så varför inte prova någon av de finurliga idéerna ovan och se hur de kan förbättra din digitala upplevelse?


Nu när du har fått reda på vad man kan använda sin datorskärm till, kanske du vill läsa på om:

Lämna en kommentar