Vanliga fel vid ominstallation av Windows

By Håkan Persson

Att installera om Windows kan vara en komplicerad process, och det finns flera vanliga fel som du kan stöta på under processen. Här kommer en lista på Vanliga fel vid ominstallation av Windows hur du åtgärdar dem:

  1. “Windows kan inte installeras på den här disken”: Det här felet uppstår när du försöker installera Windows på en disk som är formaterad med ett filsystem som inte är kompatibelt med Windows. För att åtgärda det här felet kan du ta bort de befintliga partitionerna på disken och skapa en ny partition som är formaterad med NTFS-filsystemet, som är kompatibelt med Windows.
  2. “Operativsystem saknas” eller “Operativsystem hittades inte”: Det här felet uppstår när din dator inte kan hitta operativsystemet Windows efter att du har installerat om det. Detta kan bero på ett problem med din dators BIOS-inställningar eller ett problem med startsektorn på din hårddisk. För att åtgärda det här felet kan du prova att ändra startordningen i dina BIOS-inställningar, eller så kan du använda en Windows-återställningsskiva för att reparera startsektorn.
  3. “Windows-aktivering misslyckades”: Det här felet uppstår när du försöker aktivera Windows med en licensnyckel som redan används eller är ogiltig. För att åtgärda det här felet kan du prova att ange en annan licensnyckel eller kontakta Microsofts kundsupport för att lösa problemet.
  4. “Drivrutiner saknas”: När du har installerat om Windows kan du upptäcka att vissa av din dators hårdvarukomponenter inte fungerar som de ska eftersom du inte har de nödvändiga drivrutinerna installerade. För att åtgärda detta fel kan du ladda ner de senaste drivrutinerna från din datortillverkares webbplats och installera dem.
  5. “Windows-uppdatering misslyckades att installera”: Efter ominstallation av Windows kan du upptäcka att vissa uppdateringar inte kan installeras. Detta kan bero på ett problem med din internetanslutning eller ett problem med själva uppdateringen. För att åtgärda det här felet kan du prova att starta om datorn och försöka igen, eller så kan du ladda ner uppdateringarna manuellt från Microsoft Update Catalog.

Hur du åtgärdar “Windows kan inte installeras på den här disken”

Felmeddelandet “Windows kan inte installeras på den här disken” är vanligt vid installation av Windows, och kan bero på flera olika faktorer. Här är några steg du kan ta för att åtgärda problemet:

  • Kontrollera om disken är GPT eller MBR: Windows kan endast installeras på GPT-diskar om du använder UEFI, och MBR-diskar om du använder traditionell BIOS. Du kan konvertera mellan GPT och MBR med hjälp av Diskpart-verktyget i Windows installationsmiljö, men kom ihåg att detta raderar all data på disken.
  • Rensa disken: Om disken redan har en gammal Windows-installation, kan det vara bäst att helt rensa disken innan du installerar Windows på nytt. Detta kan du också göra med Diskpart-verktyget.
  • Kontrollera om disken är skrivskyddad: Om disken är skrivskyddad, kommer du inte kunna installera Windows på den. Du kan ta bort skrivskyddet genom att följa instruktionerna från tillverkaren av disken.
  • Kontrollera om disken är skadad: Om disken är skadad, kanske Windows inte kan installeras korrekt. Du kan kontrollera disken för fel med hjälp av CHKDSK-kommandot i Windows installationsmiljö.
  • Uppdatera BIOS eller UEFI: Ibland kan problemet lösas genom att uppdatera din BIOS eller UEFI till den senaste versionen. Du kan ladda ner den senaste versionen från tillverkarens webbplats.

Nu när du läst Vanliga fel vid ominstallation av Windows kanske du också vill läsa någon av våra senaste artiklar:

Lämna en kommentar