Vad är Dropbox och hur fungerar det?

By Håkan Persson

Dropbox är en populär molnbaserad lagringstjänst som erbjuder användare möjligheten att lagra och dela filer online. Dropbox fungerar genom att synkronisera filer mellan användarens dator, mobil eller surfplatta och Dropbox-servrarna, vilket möjliggör åtkomst och delning av filer från vilken enhet som helst med en internetanslutning.

Så här fungerar Dropbox:

 1. Skapa ett konto: För att använda Dropbox måste du först skapa ett konto på deras webbplats (www.dropbox.com). När du har skapat ett konto får du en viss mängd gratis lagringsutrymme, med alternativ att uppgradera till betalda planer för mer utrymme och ytterligare funktioner.
 2. Installera Dropbox-klienten: För att använda Dropbox på din dator, ladda ner och installera Dropbox-klienten från deras webbplats. När klienten är installerad skapas en Dropbox-mapp på din dator som fungerar som en lokal spegling av dina Dropbox-filer.
 3. Synkronisering av filer: När du lägger till, ändrar eller tar bort filer i din Dropbox-mapp på din dator, synkroniseras dessa ändringar automatiskt med Dropbox-servrarna och andra enheter där du har installerat Dropbox-klienten. Detta säkerställer att du alltid har den senaste versionen av dina filer på alla dina enheter.
 4. Åtkomst från webben och mobila enheter: Du kan också komma åt dina Dropbox-filer från en webbläsare genom att logga in på ditt konto på Dropbox-webbplatsen. Dropbox erbjuder också mobila appar för iOS, Android och Windows Phone som ger dig möjlighet att ladda upp, ladda ner och dela filer direkt från din smartphone eller surfplatta.
 5. Delning av filer och mappar: Dropbox gör det enkelt att dela filer och mappar med andra, även om de inte har ett Dropbox-konto. Du kan skapa delningslänkar för enskilda filer eller mappar och skicka dem via e-post, SMS eller sociala medier. Mottagaren av länken kan sedan ladda ner filen eller öppna mappen utan att behöva logga in eller skapa ett konto. Du kan även bjuda in personer till att dela en mapp, vilket möjliggör samarbete och synkronisering av filer mellan användare.
 6. Versionshistorik och säkerhetskopiering: Dropbox lagrar tidigare versioner av dina filer i upp till 30 dagar (eller längre för betalda konton) och låter dig återställa raderade filer inom samma tidsram. Detta kan vara användbart om du råkar radera en viktig fil eller behöver gå tillbaka till en tidigare version av ett dokument.
 7. Säkerhet och sekretess: Dropbox tar säkerhet och sekretess på allvar och använder flera lager av skydd för att hålla dina filer säkra. Data som lagras på Dropbox-servrarna är krypterade både i vila och under överföring. Dessutom kan du aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för att ytterligare skydda ditt konto mot obehörig åtkomst.
 8. Integration med tredjepartsappar: Dropbox har stöd för integration med en mängd olika tredjepartsappar, såsom Microsoft Office, Adobe, Slack och Trello, för att nämna några. Dessa integrationer gör det möjligt för användare att arbeta direkt med Dropbox-filer inom dessa appar och underlättar samarbete och arbetsflöde.

Lagringsplaner på Dropbox

Dropbox erbjuder en rad olika lagringsplaner för att passa olika användarbehov. Den kostnadsfria planen, Dropbox Basic, ger användare 2 GB lagringsutrymme. För användare som behöver mer utrymme och funktioner finns betalda planer, såsom Dropbox Plus, Professional och Business, som erbjuder ökat lagringsutrymme, ytterligare delnings- och återställningsalternativ samt avancerade funktioner för samarbete och administration.

Offline-åtkomst på Dropbox

Med Dropbox-appen på mobila enheter kan du markera filer eller mappar för offline-åtkomst. Dessa filer laddas ner till din enhet och kan nås även när du inte har en internetanslutning. När du återansluter till internet synkroniseras eventuella ändringar du gjort medan du var offline automatiskt med Dropbox-servrarna och andra enheter.

Med dessa funktioner och förmåner är Dropbox ett effektivt verktyg för att hantera, synkronisera och dela filer på tvärs av olika enheter och plattformar.


Se alla våra andra artiklar kring molnlagringstjänster:

 1. Vad är iCloud Drive? – Full guide!
 2. Zoho Docs: En Allsidig Plattform för Online-dokumenthantering
 3. Tresorit: En premium molnlagringstjänst för maximal säkerhet och integritet
 4. Vad är Nextcloud? – Molnlagring
 5. Utforska SpiderOak: Säkerhetsorienterad Molnlagring
 6. Vad är Sync.com och hur funkar det?
 7. pCloud: En molnlagringstjänst för säkerhet, användarvänlighet och livstidsplaner
 8. Vad är Box – Molnlagringstjänst
 9. Molnlagringstjänsten MEGA: Säkerhet, Användarvänlighet och Alternativ
 10. Vad är Amazon Drive?
 11. Upptäck Yandex.Disk: En Omfattande Molnlagringslösning
 12. Vad är Microsoft OneDrive? – Hur kan du använda det?
 13. Hur fungerar Molnlagring?
 14. Vad är Google Drive? En utförlig guide till molnlagringstjänsten
 15. MediaFire: Smidig Molnlagringstjänst för Dina Digitala Tillgångar
 16. Vad är Dropbox och hur fungerar det?

Lämna en kommentar