Vanliga lösningar på Windows 11 fel

Av Håkan Persson

Windows 11 fel: Välkommen till vår omfattande guide om att överleva i Windows 11s vilda värld! Det är lite som att vara en utforskare i den digitala djungeln – ibland stöter man på exotiska buggar och ibland ovanliga systemkrascher. Men oroa dig inte, med denna guide i din hand (eller på din skärm) blir du snart en riktig Windows-whisperer.

Vi kommer att navigera igenom den oförutsägbara terrängen av felkoder, ta dig över de svindlande höjderna av systemåterställningar, och kanske till och med stanna för en picknick vid kompatibilitetsinställningarnas lugna vatten.

Så, varför vänta? Låt oss dyka in i Windows 11s hemligheter – och kom ihåg, om ditt system någonsin känns som en ilsken katt, är det bara att öppna Task Manager och ‘paws’ (pausa) det.

Låter detta inte som vad du letar efter, kanske Problem och Lösningar: En Guide till Vanliga Windows Felkoder passar bättre?

Vanliga Windows 11 fel och deras lösningar

Systemfilsgranskaren (SFC): En Djupgående Titt

Systemfilsgranskaren är ett kraftfullt verktyg inbyggt i Windows som spelar en kritisk roll i systemets integritet och stabilitet. När Windows upplever oväntade kraschar, prestandaproblem eller andra systemrelaterade problem, kan det ofta härledas till korrupta eller saknade systemfiler.Vad SFC Gör: SFC-skanningen går igenom alla skyddade systemfiler, kontrollerar deras integritet och ersätter korrupta, modifierade eller saknade filer med korrekta versioner. Detta säkerställer att systemet fungerar på ett pålitligt och stabilt sätt.

Hur Man Kör SFC:

 • Öppna Kommandotolken som administratör: Detta är nödvändigt eftersom SFC kräver administratörsbehörigheter för att kunna köra skanningar och göra ändringar i systemfiler.Använd Kommandot: Skriv in sfc /scannow i Kommandotolken och tryck Enter. Denna kommando startar en systemomfattande skanning.
Vad händer under en SFC-skanning:
 • Skanning och Reparation: Verktyget skannar systemet och reparerar automatiskt alla problem det hittar. Detta kan inkludera att ersätta korrupta filer med nya, fungerande versioner från en cachad kopia lagrad på ditt system.Tidsåtgång: Skanningen kan ta en stund att slutföra, beroende på systemets storlek och antalet filer som behöver verifieras.
Efter Skanningen:
 • Resultatrapport: När skanningen är klar, rapporterar SFC om det hittade och reparerade några problem. Om det inte kunde reparera vissa filer, kan det vara nödvändigt med ytterligare steg.Ytterligare Åtgärder: I vissa fall kan du behöva köra andra kommandon, som DISM (Deployment Image Service and Management Tool), för att åtgärda problem som SFC inte kan lösa.
Viktiga Punkter att Tänka På:

 • Säkerhetskopiera Viktig Data: Innan du kör SFC, är det klokt att säkerhetskopiera viktig data. Medan SFC är designat för att inte störa personliga filer, är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.
 • Regelbunden Användning: Det är en god praxis att köra SFC regelbundet, särskilt efter större uppdateringar eller installationer, för att säkerställa att systemfiler förblir intakta och fungerar som de ska.

Genom att integrera Systemfilsgranskaren i din regelbundna underhållsrutin för Windows kan du förebygga många vanliga problem och säkerställa att ditt system kör optimalt. För mer detaljerad information om SFC och dess användning kan du besöka Microsofts officiella supportwebbplats.

Deployment Image Servicing and Management (DISM): En Omfattande Guide

DISM är ett otroligt kraftfullt verktyg inbyggt i Windows som erbjuder en djupgående lösning för reparation och underhåll av systembilder. Det är särskilt användbart för att hantera korrupta systemfiler och komponenter, vilket kan vara en vanlig källa till problem i Windows.

Vad DISM Gör:

 • Reparerar Systemfiler: DISM kan reparera komponenter av Windows-uppdateringsfiler samt andra viktiga systemfiler.
 • Återställer Systemhälsan: Det reparerar och återställer systemets integritet, säkerställer att alla systemkomponenter fungerar korrekt och är fria från korruption.

Hur Man Använder DISM:

 • Kommando för Återställning: För att köra DISM och reparera Windows, öppna Kommandotolken som administratör och skriv in DISM.exe /Online /Cleanup-image /RestoreHealth. Detta kommando initierar en process som kan skanna och reparera systemkomponenter.
 • Processen: DISM kontaktar Microsofts servrar för att hämta rena versioner av skadade eller saknade filer. Detta säkerställer att ersättningsfilerna är uppdaterade och säkra.

Viktiga Aspekter av DISM:

 • Internetanslutning: En stabil internetanslutning krävs för att DISM ska kunna hämta rena filer från Microsofts servrar.
 • Tidsåtgång: DISM-skanningen kan ta längre tid att slutföra jämfört med SFC-skanningen, beroende på omfattningen av problemen och din internethastighet.
 • Efter Skanningen: När DISM-processen är klar, rekommenderas det att köra en SFC-skanning igen för att säkerställa att alla systemfiler är återställda och fungerar korrekt.

När Ska DISM Användas?

 • DISM är särskilt användbart när SFC inte kan reparera systemfiler, eller när systemet uppvisar tecken på djupare korruption som inte kan åtgärdas av SFC.
 • Det är också en bra resurs när du förbereder en image för distribution, till exempel inom en IT-avdelning.

Felsökning:

 • Om DISM stöter på problem under processen, kan det vara nödvändigt att kontrollera loggfiler för att identifiera orsaken. Loggfiler för DISM kan hittas i C:\Windows\Logs\DISM\dism.log.

DISM är ett oumbärligt verktyg för alla som behöver djupgående underhåll och reparation av sitt Windows-system. Det erbjuder en mer omfattande lösning än SFC och kan vara avgörande för att återställa systemets hälsa, särskilt i mer komplexa fall av korruption eller skada.

För ytterligare information och detaljerade guider om hur du använder DISM, rekommenderas det att besöka Microsofts officiella supportwebbplats eller konsultera en IT-professionell.

Återställa Microsoft Store: Ett Steg-för-Steg Tillvägagångssätt

Microsoft Store är centralen för att ladda ner och hantera appar i Windows. Ibland kan dock användare uppleva problem med Store eller med appar som laddats ner därifrån. Problemen kan variera från att Store-appen inte startar till fel i appinstallationer och uppdateringar. För att lösa dessa problem finns det flera steg du kan ta.

Använda Windows Inbyggda Felsökare:

 • Tillgång till Felsökaren: Gå till “Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Felsökning”. Här hittar du en lista över tillgängliga felsökare.
 • Kör Felsökaren för Windows Store-appar: Välj “Windows Store-appar” från listan och kör felsökaren. Detta verktyg kommer automatiskt att identifiera och försöka åtgärda vanliga problem relaterade till Store och dess appar.

Ytterligare Åtgärder:

 • Rensa Cache: Ibland kan rensning av Storens cache lösa problem. Detta kan göras genom att köra kommandot wsreset.exe i kommandotolken.
 • Kontrollera Datum och Tid: Se till att ditt systems datum och tid är korrekt inställt. Felaktiga inställningar kan leda till problem med Store.
 • Kontrollera Internetanslutningen: En stabil internetanslutning är avgörande för att Store ska fungera korrekt. Kontrollera din anslutning och försök återställa din router om du upplever anslutningsproblem.

Omstarta Microsoft Store:

 • Ibland kan en enkel omstart av Store lösa problemet. Du kan göra detta genom att högerklicka på Store-ikonen i aktivitetsfältet och välja “Stäng” eller genom att använda Aktivitetshanteraren.

Uppdatera Windows:

 • Se till att din Windows är uppdaterad. Microsoft släpper regelbundet uppdateringar som kan innehålla fixar för problem relaterade till Store.

Återinstallera Microsoft Store:

 • Om inget annat fungerar kan du överväga att återinstallera Store. Detta kan göras via PowerShell, men det rekommenderas att endast erfarna användare eller professionella IT-tekniker utför detta steg.

Att återställa Microsoft Store och dess appar kan vara en enkel process om du följer rätt steg. Att börja med den inbyggda felsökaren är ett effektivt första steg. Kom ihåg att regelbundna systemuppdateringar och underhåll av din dator kan förhindra många vanliga problem.

Felsökning av drivrutiner: Ett Omfattande Tillvägagångssätt

Drivrutiner är en kritisk del av ditt operativsystem, eftersom de ser till att din hårdvara och programvara kommunicerar effektivt. Efter en Windows-uppdatering är det inte ovanligt att vissa drivrutiner slutar fungera som de ska, vilket kan leda till problem med ljud, nätverksanslutning och annan hårdvarufunktionalitet.

Använda Windows Inbyggda Felsökare:

 • Hitta Felsökaren: Gå till “Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Felsökning”. Här hittar du en lista över felsökare för olika delar av systemet.
 • Felsök Specifika Drivrutiner: Använd felsökaren för att identifiera och lösa problem med ljud, nätverkskort, eller andra drivrutiner.

Manuell Hantering av Drivrutiner:

 • Enhetshanteraren: Om den inbyggda felsökaren inte löser problemet, öppna Enhetshanteraren genom att högerklicka på Start-menyn och välja “Enhetshanteraren”.
 • Uppdatera Drivrutiner: Sök efter enheten med problem, högerklicka på den, och välj “Uppdatera drivrutin”. Windows kommer att söka efter och installera den senaste tillgängliga drivrutinen.
 • Avinstallera och Återinstallera Drivrutiner: Om en uppdatering inte hjälper, kan du avinstallera drivrutinen och sedan låta Windows automatiskt installera om den. Högerklicka på enheten, välj “Avinstallera enhet”, och starta sedan om datorn.

Viktiga Aspekter att Tänka På:

 • Backup: Innan du gör några ändringar i drivrutinerna, se till att säkerhetskopiera viktiga data.
 • Nedladdning från Tillverkarens Webbplats: För vissa enheter kan det vara bättre att manuellt ladda ner drivrutinerna direkt från tillverkarens webbplats.
 • Kompatibilitetskontroll: Se till att drivrutinerna är kompatibla med din version av Windows.

Avancerade Tips:

 • Användning av Tredjepartsprogram: Det finns flera pålitliga program som kan hjälpa till med att hitta och installera rätt drivrutiner automatiskt.
 • Systemåterställning: Om problemet började efter en nylig uppdatering, kan en systemåterställning till en punkt innan uppdateringen ibland vara den enklaste lösningen.

Att felsöka och hantera drivrutiner är en viktig del av att underhålla din dators hälsa och prestanda. Genom att följa dessa steg kan du ofta lösa problem som uppstår efter en systemuppdatering. Om du fortsätter att uppleva problem, kan det vara lämpligt att kontakta en professionell IT-tekniker eller söka ytterligare hjälp online.


Du kanske också vill läsa:


Hantering av Kontinuerliga Omstarter: En Omfattande Strategi

Kontinuerliga omstarter av din dator kan vara frustrerande och ofta indikera djupare systemproblem. Dessa problem kan vara relaterade till hårdvara, drivrutiner, korrupta systemfiler eller till och med skadlig programvara. Att hantera dessa omstarter kräver en metodisk strategi för att identifiera och åtgärda den underliggande orsaken.

1. Säker Läge och Felsökning:

 • Starta i Säkert Läge: Ett första steg är att starta datorn i säkert läge. Detta begränsar vilka program och drivrutiner som laddas och kan hjälpa dig att avgöra om problemet är programvarurelaterat.
 • Felsök Hårdvara: Kontrollera att all intern hårdvara är korrekt ansluten och fungerar som den ska. Ibland kan lösa eller defekta komponenter orsaka omstarter.

2. Använda Systemåterställningspunkt:

 • Skapa och Använd Återställningspunkter: Regelbunden skapande av systemåterställningspunkter kan vara livräddande. Om problemet började nyligen kan återställning till en tidigare punkt åtgärda felet utan att påverka personliga filer.
 • Genomförande: För att utföra en systemåterställning, gå till “Kontrollpanelen -> System och säkerhet -> System -> Systemskydd” och följ instruktionerna för att välja en återställningspunkt.

3. Återställa Systemet till Ursprungliga Inställningar:

 • Windows Återställningsalternativ: Om återställningspunkter inte är tillgängliga eller inte löser problemet, kan du överväga att återställa Windows till dess ursprungliga inställningar.
 • Bevara Personliga Filer: Välj alternativet för att behålla dina personliga filer under återställningsprocessen. Detta kommer att återställa Windows till dess ursprungliga tillstånd samtidigt som dina personliga filer bevaras.

4. Kontrollera för Skadlig Programvara:

 • Antivirus Skanning: Kör en fullständig systemskanning med ett uppdaterat antivirusprogram. Skadlig programvara kan ofta orsaka oväntade omstarter och andra systemproblem.

5. Uppdatera BIOS/UEFI:

 • Firmware Uppdateringar: I vissa fall kan föråldrad BIOS/UEFI-firmware orsaka stabilitetsproblem. Kontrollera tillverkarens webbplats för uppdateringar och instruktioner för hur du uppdaterar.

6. Teknisk Support:

 • Om problemet kvarstår trots dessa åtgärder, kan det vara lämpligt att söka professionell teknisk support. De kan erbjuda mer specialiserade lösningar och eventuellt identifiera hårdvarurelaterade problem.

Kontinuerliga omstarter kan vara utmanande att diagnostisera och åtgärda, men genom att följa dessa steg kan du ta kontroll över situationen. Kom ihåg att säkerhetskopiera viktiga data regelbundet för att förhindra förlust i händelse av systemfel.

Kompatibilitetsläge för äldre program: En Detaljerad Guide

Kompatibilitetsläge i Windows 11 är en användbar funktion som låter äldre program som ursprungligen utvecklades för tidigare versioner av Windows köra smidigt på det nyare operativsystemet. Detta är särskilt viktigt när programvarutillverkare ännu inte har uppdaterat sina applikationer för att vara kompatibla med nyare versioner av Windows.

Steg-för-Steg Process för Aktivering av Kompatibilitetsläge:

 1. Högerklicka på Programikonen: Gå till programmet som behöver kompatibilitetsinställningar. Högerklicka på ikonen och välj “Egenskaper”.
 2. Navigera till Kompatibilitetsfliken: I Egenskaper-fönstret, gå till fliken “Kompatibilitet”.
 3. Välj Operativsystem: Här kan du välja vilket äldre operativsystem programmet ska köras i. Till exempel, om programmet var designat för Windows 7, välj detta alternativ från listan.
 4. Testa Programmet: Efter att ha gjort dina val, applicera inställningarna och starta om programmet för att se om det fungerar korrekt.

Ytterligare Tips för Användning av Kompatibilitetsläge:

 • Kompatibilitetsfelsökare: Windows erbjuder en inbyggd kompatibilitetsfelsökare som automatiskt kan föreslå och tillämpa den bästa kompatibilitetsinställningen för ditt program.
 • Administratörsläge: Vissa program kan behöva köras som administratör för att fungera korrekt. Du kan ställa in detta under samma flik.
 • Skärmupplösning och DPI-inställningar: Vissa äldre program kan ha problem med moderna skärmupplösningar eller DPI-inställningar. Du kan även justera dessa från kompatibilitetsfliken.

Förstå Begränsningar:

 • Inte alla äldre program kommer att fungera perfekt även med dessa inställningar. Om ett program är väldigt gammalt eller inte längre stöds, kan det finnas begränsningar i hur väl det kan köras på nyare operativsystem.
 • I sällsynta fall kan vissa äldre program orsaka systeminstabilitet eller säkerhetsrisker. Var alltid försiktig när du kör program som inte längre stöds aktivt av utvecklaren.

Kompatibilitetsläge är en kraftfull funktion i Windows 11 som hjälper användare att fortsätta använda äldre program. Genom att följa dessa steg kan du maximera chansen att dina favoritprogram från tidigare Windows-versioner fortfarande kommer att fungera på ditt nuvarande system.

FAQ: Vanliga lösningar på Windows 11 fel

1. Vad gör jag om mitt Windows 11-system ständigt kraschar?

Om ditt Windows 11-system ständigt kraschar, börja med att köra Systemfilsgranskaren (SFC) och Deployment Image Servicing and Management (DISM) verktygen. Dessa kan hjälpa till att reparera korrupta systemfiler som kan orsaka krascher.

2. Hur kan jag åtgärda problem med Microsoft Store-appar?

För problem med Microsoft Store, prova att köra felsökaren för Windows Store-appar under “Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Felsökning”. Om det inte hjälper, testa att rensa Storens cache genom att köra wsreset.exe i kommandotolken.

3. Min dator startar om sig själv slumpmässigt. Vad kan jag göra?

För kontinuerliga omstarter, överväg att använda en systemåterställningspunkt om du har en tillgänglig. Om det inte löser problemet, kan det vara nödvändigt att återställa Windows 11 till dess ursprungliga inställningar medan du behåller dina personliga filer.

4. Hur uppdaterar jag drivrutiner som orsakar problem i Windows 11?

Du kan uppdatera drivrutiner genom Enhetshanteraren. Högerklicka på Start-menyn, välj “Enhetshanteraren”, hitta den problematiska enheten, högerklicka och välj “Uppdatera drivrutin”. Om detta inte fungerar, prova att avinstallera och sedan återinstallera drivrutinen.

5. Kan jag köra äldre program som inte är kompatibla med Windows 11?

Ja, du kan köra äldre program i kompatibilitetsläge. Högerklicka på programikonen, välj “Egenskaper”, navigera till fliken “Kompatibilitet” och välj ett äldre operativsystem som programmet stöds av.

7. Är det säkert att köra systemåterställning? Påverkar det mina filer?

Systemåterställning är generellt säkert och påverkar inte dina personliga filer. Det återställer dock systeminställningar och program till ett tidigare tillstånd, vilket kan påverka nyligen installerade program och systeminställningar.

8. Hur ofta ska jag kontrollera efter uppdateringar för Windows 11?

Det är bra att regelbundet kontrollera efter uppdateringar, eftersom Microsoft ofta släpper säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Du kan ställa in Windows att automatiskt söka efter och installera uppdateringar.

Avslutning och Tack

Vi har nu nått slutet av vår omfattande guide till vanliga lösningar på Windows 11-fel. Vårt mål har varit att ge dig djupare insikter och praktiska verktyg för att hantera de utmaningar som kan uppstå med detta operativsystem. Vi hoppas att du har funnit guiden informativ och att den har försett dig med användbara metoder för att effektivt identifiera och lösa vanliga Windows 11-problem.

Ett stort tack för att du tagit dig tiden att läsa vår guide. Din vilja att lära dig och förbättra din tekniska kompetens spelar en stor roll i hur smidigt och effektivt du kan hantera ditt operativsystem och dess utmaningar.

Dela Din Erfarenhet och Delta i Samtalet

Din feedback är mycket värdefull för oss. Om du har några kommentarer, ytterligare frågor, eller egna erfarenheter relaterade till Windows 11-problem, är vi glada att höra från dig. Din erfarenhet och kunskap kan vara till stor hjälp för andra läsare som kanske stöter på liknande utmaningar.

Ditt stöd genom att dela denna artikel kan göra en stor skillnad för någon som kämpar med liknande problem. Kunskapens kraft kan inte underskattas, och genom att dela den bidrar du till en mer problemfri och effektiv digital vardag för alla.

Ditt engagemang och ditt bidrag stärker inte bara din egen tekniska kunskap utan även hela vår gemenskap av teknikentusiaster.

Tack igen för din tid och ditt intresse. Fortsätt dela, kommentera och utforska – tillsammans skapar vi en starkare och mer informerad digital värld.

Tills vi möts igen, önskar vi dig en säker och effektiv användning av din dator!


Lämna en kommentar