Wi-Fi knappen försvinner på Windows 11 – Åtgärda det så här!

Av Håkan Persson

Det kan vara irriterande när Windows 11:s Wi-Fi-knapp försvinner, men det finns sätt att få tillbaka det.

Din Windows 11-dator kanske inte visar ett Wi-Fi-anslutningsalternativ på grund av olika anledningar. Korrupta Wi-Fi-drivrutiner, hårdvaruproblem och till och med problem med Windows OS kan vara de potentiella orsakerna till detta problem.

Dessutom kan du också märka att Wi-Fi-anslutningen ofta sjunker. Om så är fallet, här är några felsökningssteg som hjälper dig att fixa problemet med Wi-Fi som inte fungerar i Windows 11.

Kör felsökaren för Internetanslutning

Windows 11 har inbyggda felsökare för att åtgärda vanliga problem med kringutrustning och nätverksenheter. Du kan köra felsökaren för Internetanslutning för att skanna systemet efter vanliga problem och åtgärda dem automatiskt.

Så här kör du felsökaren för Internetanslutning:

 1. Tryck på Win + I för att öppna Inställningar.
 2. Öppna fliken System i den vänstra rutan.
 3. I den högra rutan bläddrar du ned och klickar på Felsök.
 4. Under Alternativ klickar du på Andra felsökare.
 5. Klicka på knappen Kör för Internetanslutningar . Windows startar felsökaren och visar de problem som Windows kan felsöka för.
 6. Klicka på Felsök min anslutning till Internet. Felsökaren kommer att skanna systemet efter problem och rekommendera potentiella korrigeringar. Tillämpa korrigeringarna och kontrollera eventuella förbättringar.

Om problemen kvarstår kör du nätverksadapterns felsökare. Så här gör du:

 1. Tryck på Win + I för att öppna Inställningar.
 2. På fliken System går du till Felsökning > Andra felsökare.
 3. Rulla ned och klicka på knappen Kör för nätverksadapter.
 4. I felsökningsfönstret väljer du Alla nätverkskort och klickar på Nästa.

Välj lämpligt alternativ och följ instruktionerna på skärmen. Om tillgängligt, använd de rekommenderade korrigeringarna för att återställa din Wi-Fi-anslutning.

Aktivera Wi-Fi-adaptern i nätverksanslutningar

Windows 11 visar inte Wi-Fi-alternativet om Wi-Fi-adaptern är inaktiverad. Du kan manuellt aktivera eller inaktivera nätverksenheterna på kontrollpanelen.

Så här aktiverar du Wi-Fi-adaptern:

 1. Tryck på Win + R för att öppna dialogrutan Kör.
 2. Skriv kontroll och klicka på OK för att öppna kontrollpanelen. Du kan också söka efter kontrollpanelen i Windows-sökning och öppna den från sökresultaten.
 3. I kontrollpanelen, gå till Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter.
 4. Klicka på Ändra adapterinställningar för att se alla installerade nätverksenheter i den vänstra rutan.
 5. Högerklicka på Wi-Fi-adaptern och välj Aktiverad.

Om det redan är aktiverat, kör nätverksdiagnostiken för att felsöka drivrutinen. För att göra detta högerklickar du på Wi-Fi-adaptern och väljer Diagnostisera.

Windows kommer att skanna enheten efter problem och rekommendera en möjlig lösning. Klicka på Verkställ lösning för att lösa problemet. Om inte, följ instruktionerna på skärmen för att prova ytterligare rekommendationer.

Uppdatera nätverksadapterns drivrutiner för att lösa att din Wi-Fi knapp försvinner

Om du nyligen har utfört en uppgradering kan det hända att Windows inte har de senaste nätverksdrivrutinerna installerade. Korrupta eller felaktiga drivrutiner för nätverkskort kan också göra att Wi-Fi-anslutningen inte fungerar. Du kan även uppdatera nätverksadapterns drivrutiner till den senaste versionen för att lösa problemet.

Så här uppdaterar du drivrutinerna för nätverkskort:

 1. Tryck på Windows-tangenten för att öppna Windows-sökning. Skriv enhetshanteraren och öppna den från sökresultatet.
 2. Expandera avsnittet Nätverkskort i Enhetshanteraren .
 3. Högerklicka på din Wi-Fi-enhet. Till exempel Intel (R) Wi-Fi AX200 och välj Uppdatera drivrutin.
 4. Välj Sök automatiskt efter drivrutiner. Windows kommer att söka efter nya drivrutiner och installera dem om de är tillgängliga.
 5. Stäng Enhetshanteraren och kontrollera om Wi-Fi-alternativet är återställt.

Om du inte kan hitta ditt nätverkskort i Enhetshanteraren, följ den här guiden för att åtgärda ett saknat nätverkskort i Windows och försök igen.

Installera om nätverksadaptern

Dessutom kan du även installera om nätverksadaptern. Denna process kommer att ta bort och sedan installera om nätverksdrivrutinerna för att åtgärda de vanliga problemen.

Så här installerar du om nätverksadaptern:

 1. Öppna Enhetshanteraren och expandera avsnittet Nätverksadapter.
 2. Högerklicka på Wi-Fi-enheten och Avinstallera enhet. Klicka på knappen Avinstallera för att bekräfta åtgärden.
 3. När du har avinstallerat klickar du på Åtgärd i Enhetshanterarens verktygsfält och väljer Sök efter maskinvaruändringar. Windows kommer att söka efter saknade men anslutna enheter och installera om nödvändiga drivrutiner.

Utför en nätverksåterställning

Windows 11 erbjuder ett inbyggt alternativ för att utföra en nätverksåterställning. Denna process tar bort och installerar om nätverksadaptrarna. Dessutom kommer andra nätverkskomponenter att återställas till sina standardinställningar för att åtgärda problem som utlösts på grund av felaktig nätverkskonfiguration.

Så här gör du en nätverksåterställning:

 1. Öppna Inställningar och klicka på fliken Nätverk och Internet i den vänstra rutan.
 2. Rulla ned och klicka på Avancerade nätverksinställningar för att se alla nätverksenheter och alternativet för nätverksåterställning.
 3. Rulla ned till avsnittet Fler inställningar och klicka på Nätverksåterställning.
 4. Klicka på knappen Återställ nu för nätverksåterställning . Klicka på Ja för att bekräfta åtgärden.
 5. När återställningen är klar bör du ha Wi-Fi-anslutningen återställd. Du kan dock behöva installera om och konfigurera om andra nätverksenheter och programvara efter återställningen.

Sammanfattning av Wi-Fi knapp försvinner på Windows 11

Wi-Fi i Windows 11 kan sluta fungera av flera anledningar. Du kan dock ofta fixa det med den inbyggda nätverksfelsökaren. Dessutom, installera om eller uppdatera nätverksdrivrutinerna för att åtgärda problemet. Hoppas du lyckas lösa problemet – annars kontakta oss eller skriv en kommentar.


1 svar på ”Wi-Fi knappen försvinner på Windows 11 – Åtgärda det så här!”

Lämna en kommentar